Gratis tanken voor Oostzaners met auto op gas

oostzaan

Oostzaners met een auto die op aardgas rijdt, kunnen straks in het dorp tot duizend euro gratis aardgas tanken. De gemeente gaat 35 bewoners voorzien van tankpassen voor aardgas met een waarde van duizend euro.

De tankpas is een van de maatregelen die Oostzaan neemt om de luchtkwaliteit in het dorp te verbeteren. De normen voor luchtkwaliteit werden in 2006 op verschillende plekken in het dorp overschreden. Oostzaan mag dan een landelijke gemeente zijn, de snelweg A8 die door de gemeente loopt, en de nabijheid van het Amsterdamse havengebied laten vervuiling achter in de lucht. Sinds 2006 vermindert die verontreiniging wel.

Oostzaan heeft in 2008 van de provincie drie ton gekregen om maatregelen te nemen. Behalve aan de tankpas werd de subsidie ook besteed aan een aardgasstation bij tankstation Avia op bedrijventerrein Skoon.

Er zijn nog meer milieuvriendelijke maatregelen op komst. Achter het gemeentehuis komt een oplaadpunt voor elektrische auto’s. De gemeente is nu bezig met de voorbereiding hiervan. Voor het elektrisch rijden wil de gemeente zelf het goede voorbeeld geven. Oostzaan wil een elektrische auto aanschaffen voor de buitendienst.

De tankpas wordt gegeven voor auto’s tot 3500 kilo. Er kan alleen bij tankstation Avia op Skoon tot 1000 euro gratis worden getankt. Inwoners, die een tankpas willen, moeten een formulier van de gemeente invullen. Als de gemeente akkoord gaat, verstrekt het tankstation de tankpas.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.