Schiphol blijft hameren op extra marechaussees

Schiphol blijft hameren op extra marechaussees
Jos Nijhuis
© DIRK HOL
Schiphol

Het nieuwe kabinet moet geld uittrekken voor uitbreiding van de Koninklijke Marechaussee. Dit jaar zijn er wel extra manschappen gekomen, maar de rijen bij de paspoortcontrole blijven te lang.

Dat stelt Schipholdirecteur Jos Nijhuis in een interview met deze krant. ,,Passagiers die Nederland in willen komen, staan soms een half uur of een uur in de rij. Dat is frustrerend wanneer je net een vlucht van zes tot tien uur achter de rug hebt. Als luchthavenbaas vind ik dat ongelooflijk vervelend en het is een slecht visitekaartje van Nederland. Het klopt dat passagiers die de VS binnenkomen vaak een uur voor de immigratie in de rij staan. Het kan altijd slechter, maar op Schiphol verwachten reizigers dat niet. Ik roep het al langer, maar er moeten echt nog meer marechaussees bij.’’

Verder is Nijhuis goed te spreken over de drukte deze zomer. De inzet van meer personeel en extra doorgangen bij de veiligheidscontroles heeft gewerkt. ,,Gemiddeld ging dat goed. Ofwel, vaak is 95 procent van de passagiers binnen tien minuten door de controle.’’ Ook de no-trolley doorgang heeft gewerkt. In de herfstvakantie wordt, net als de zomer, ook extra personeel ingezet.

Het hele interview staat in de playlist Schiphol op deze site.

Meer nieuws uit Nieuws