Woede bij KLM'ers over bonus piloten

Woede bij KLM'ers over bonus piloten
© ANP
amstelveen

Onder het personeel van luchtvaartmaatschappij KLM heerst grote woede over een pensioenuitkering voor tweeduizend piloten van maar liefst 190 miljoen euro. Een groep piloten, die anoniem wil blijven, wil de uitkering aanvechten. Hun advocaat bevestigt dit desgevraagd.

De 'bonus' is onderdeel van de piloten-cao, die deze zomer is afgesproken tussen de KLM-directie en de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV).

Daarin werd de pensioenleeftijd voor piloten opgetrokken van 56 naar 58 jaar. Omdat piloten hierdoor twee jaar in hun loopbaan 'stagneren' worden ze gecompenseerd. Per vlieger komt dat volgens betrokkenen uit op een bedrag dat varieert van 100.000 tot 150.000 euro, die in de komende twee jaar wordt uitbetaald.

Compensatie

Bij KLM moeten de komende jaren duizenden banen verdwijnen en is de compensatie bij de rest van het - minder betaalde - personeel heel slecht gevallen. ,,Iedereen werkt door tot 67 jaar, waarom de vliegers maar tot 58 jaar? En waarom zouden de jongere vliegers überhaupt gecompenseerd moeten worden'', zo valt te lezen in een verslag van een bijeenkomst van de Vereniging Hoger KLM Personeel.

De uitkering wordt betaald door KLM, dat als gevolg van het optrekken van de pensioenleeftijd van de vliegers minder pensioenpremie hoeft te betalen. De directie is akkoord gegaan met de uitkering aan piloten met minder dienstjaren, omdat de noodlijdende luchtvaartmaatschappij als gevolg van de cao-deal zelf 200 miljoen euro in eigen kas kan houden. De rechtszaak draait erom dat een groep van vliegers het niet goed vindt dat hun pensioengeld wordt uitgekeerd, in plaats van in het pensioenfonds gestopt.

,,Het gaat om collectieve afspraken. Het is jammer dat er één element wordt uitgepikt, dat vervolgens wordt aangevochten'', zo reageert voorzitter Steven Verhagen van de VNV op rechtszaak.

,,Wij zullen niet opgeven. Het is jammer dat hier tijd en energie aan verspild wordt'', zegt hij.

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie