Doden en gewonden bij aanslag in Barcelona

Doden en gewonden bij aanslag in Barcelona
© AFP
BARCELONA

Een terroristische aanslag in Barcelona heeft zeker 13 mensen het leven gekost. Er zijn circa tachtig gewonden, onder wie drie Nederlanders. De politie arresteerde een verdachte. Een andere verdachte zou zijn gedood bij een schotenwisseling met de politie. Of een van hen het busje bestuurde, is niet bekend. Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

De drie Nederlandse slachtoffers verkeren niet in levensgevaar. Over hun identiteit en de aard van hun verwondingen is niets bekendgemaakt. Ze zijn naar een Spaans ziekenhuis gebracht en hebben al met hun familie in Nederland gesproken.

Nadat gruwelijke beelden van de aanslag via sociale media waren verspreid, riep de politie op om vooral geen filmpjes en foto's te delen. Politici vanuit de hele wereld spreken hun afschuw uit over de terreuraanslag. Zo spreekt Rusland onvoorwaardelijke steun uit aan de slachtoffers en autoriteiten. De Amerikaanse president Donald Trump veroordeelt de aanslag en zegt volledige steun van zijn land toe. Premier Mark Rutte spreekt van ,,een laffe aanslag tegen onschuldige mensen'' en ,,een zwarte dag op een plek waar veel mensen uit de hele wereld samenkomen''.

La Rambla, een drukke promenade die populair is onder toeristen, loopt vanaf het centrale Plaça de Catalunya tot aan de zee en is ruim een kilometer lang. Het midden is alleen toegankelijk voor voetgangers. De boulevard is ook een belangrijk verkeersknooppunt voor het openbaar vervoer.

Meer nieuws uit Nieuws