Belgen kunnen aan de slag bij TMG

Belgen kunnen aan de slag bij TMG
© ANP
Amsterdam

Het Belgische Mediahuis kan later deze maand de controle verwerven over Telegraaf Media Groep (TMG). Donderdag stemden de aandeelhouders van TMG in met alle Belgische voordrachten.

Verrassend was de steun niet, omdat het consortium van Mediahuis en VP Exploitatie een ruime meerderheid van de aandelen in handen heeft. Tot in ieder geval 15 juni kunnen andere aandeelhouders hun stukken nog aanbieden. Dat zal niet iedereen doen. Zo bereidt John de Mol's Talpa (goed voor 28,7% van de aandelen) een eigen bod voor.

Talpa heeft echter al sinds april niets van zich laten horen. Tijdens de aandeelhoudersvergadering liet het bedrijf zich vertegenwoordigen door advocaat Egbert Vroom (Stibbe). Hij liet weten dat Talpa's intentie tot een overnamebod ongewijzigd is. "De aanvraag tot goedkeuring van het biedingsbericht is ingediend bij de AFM."

Tijdens de stemmingen liet Talpa zijn onvrede duidelijk blijken, ook al had het geen invloed op het resultaat. Zo stemde het bedrijf tegen de herbenoeming van Jan Nooitgedagt en Simone Brummelhuis, die de belangen van minderheidsaandeelhouders als Talpa moeten vertegenwoordigen in de door Mediahuis gedomineerde raad van commissarissen (rvc).

Naast de overname stond ook het terugtreden van ceo Geert-Jan van der Snoek en cfo Leo Epskamp op de agenda. Zij werden in maart van dit jaar door de rvc geschorst omdat ze de overname door Mediahuis hinderden, en keerden daarna niet terug in hun functie.

President-commissaris Jan Nooitgedagt liet donderdag doorschemeren dat er al vorig jaar onvrede was over de twee. Zo stelde hij dat het management onder Van der Snoeks tijdelijke vervanger, Hans Bakker, beter meetbare doelstellingen heeft gekregen. "Die aanpak heeft resultaat opgeleverd."

Ook beloofde Nooitgedagt dat de verwachte nieuwe ceo Marc Vangeel en cfo Koos Boot het met een 'gematigder' beloning moeten doen dan hun voorgangers. Zo is onder meer de bonusregeling versoberd.

Holland Media Combinatie, uitgever van Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant, is ook een onderdeel van TMG.

Meer nieuws uit Nieuws