Zwart-wit: Meerderheid

Zwart-wit: Meerderheid

Met toestemming van de Tweede Kamer kan Edith Schippers dinsdag 28 maart aan de slag als formateur van een nieuw kabinet.

Iedereen verwacht een lastige formatie. De standpunten van de vier beoogde partijen - VVD, CDA, D66 en GroenLinks - liggen op veel gebieden uit elkaar.

Niet onoverbrugbaar blijkbaar. Anders had Schippers advies anders geluid.

De lappendeken van de Tweede Kamer, met veel partijen die allemaal een te klein aantal zetels hebben om individueel hun punt te kunnen maken, verdient een kabinet dat bij de keus van de kiezer past.

De formateur doet er verstandig aan om een regeerakkoord te maken over de zaken waar de vier partijen het over eens zijn. Met beleidsonderdelen als milieu, beloning en verkeer is het wijs om de standpunten van alle fracties tegen het licht te houden. Kiezen voor een afspraak die recht doet aan de meerderheid van de Kamer.

Dat is ongetwijfeld even slikken voor de coalitie. Echter de wens van de kiezer kan zo het best naar beleid worden vertaald. Het zal er toe bijdragen dat het vertrouwen van de burger in de politiek deels kan worden hersteld.

Bovendien is zo’n afspraak een basis voor een stabiel kabinet, waarin niet over elk klein punt ruzie uitbreekt.

Meer nieuws uit Nieuws