Hinder vliegtuiglawaai Schiphol gelijk gebleven

Hinder vliegtuiglawaai Schiphol gelijk gebleven
Schiphol

De overlast van het vliegverkeer van Schiphol is de laatste vier jaar vrijwel gelijk gebleven.

Althans dat blijkt uit een hinderbelevingsonderzoek dat in opdracht van de Omgevingsraad Schiphol is uitgevoerd. Voor het onderzoek is de mening gevraagd van duizend omwonenden uit de wijde omgeving van de luchthaven.

Meer vluchten

De cijfers zijn gelegd naast een onderzoek uit januari 2013. In die vier jaar is het aantal starts en landingen met dertien procent toegenomen.

De luchtvaartsector claimt dat de hinder van het vliegtuiggeluid afneemt door de inzet van stillere toestellen en andere vliegroutes. Maar uit het aantal klachten dat bij het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol wordt ingediend, blijkt dat niet.

Van de duizend ondervraagden zei 14 procent in januari van dit jaar dat zij ernstige hinder ondervinden van overkomende vliegtuigen. Vier jaar eerder was dat 16 procent.

Dus iets minder. Maar van die ondervraagden meent 34 procent dat de overlast is toegenomen, 52 procent ervaart evenveel herrie en slechts acht procent meent dat het is afgenomen.

Nacht

De onderzoekers constateren dat de hinder door vliegtuiggeluid afneemt naar mate de afstand tot de luchthaven toeneemt. Dat is logisch. Bij de woonkernen pal rond Schiphol komen de landende en startende toestellen immers veel lager over en is ook sprake van grondlawaai.

Daar zegt 36 procent van de bewoners ernstige hinder te ondervinden en ligt 14 procent ook in de nacht wakker van de herrie. Verder van de luchthaven wordt bij vier procent de nachtrust verstoord.

Meer nieuws uit Nieuws