Premium

Kap van duizenden bomen in bossen Wieringermeer vanwege essentaksterfte

Wieringerwerf

De essentaksterfte houdt flink huis in het Robbenoord- en Dijkgatbos bij Wieringerwerf. Vele duizenden essenbomen die door de ziekte zijn getroffen, moeten met spoed worden gekapt.

Circa tien procent van de twee bossen in de Wieringermeer bestaat uit essen. Het gaat om tussen de zestig en zeventig hectare.

Schimmel

De essentaksterfte is een agressieve schimmelziekte, die via de lucht wordt verspreid en ervoor zorgt dat essenbomen afsterven.

Bijna alle essen in het Robbenoord- en Dijkgatbos blijken aangetast, slechte enkele exemplaren lijken te gaan overleven.

Gevaar

Omdat besmette bomen daardoor makkelijk omvallen en takken kunnen verliezen, ontstaat er gevaar voor wandelaars en fietsers.

Vandaar dat Staatsbosbeheer woensdag (4 oktober) begint met de kaalslagoperatie in genoemde bossen.

De helft van de aangetaste bomen langs wegen en paden wordt met spoed verwijderd. Het kappen, waarbij zwaar materieel wordt ingezet, zal naar verwachting tot begin december duren.

Omgeleid

Het fietspad langs de A7 zal tijdelijk worden afgesloten. Passanten worden elders door het bos omgeleid.

Voordat de bomenkap daadwerkelijk van start gaat, onderzoekt Staatsbosbeheer eerst of er broedbomen van roofvogels, holle bomen met nesten of verblijfplaatsen voor vleermuizen of bijzondere planten in de buurt voorkomen.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.