Duizenden mensen juichen Oranje Leeuwinnen toe

1/21
Utrecht

De Nederlandse Oranjevrouwen zijn maandagavond bij de Sterrenwacht in Utrecht op de boot gestapt voor een eretocht over de Stadsbuitengracht. Vervolgens bekommen ze het podium in Park Lepelenburg.

In het park verzamelden zich ongeveer 12.000 mensen om de leeuwinnen toe te juichen. Het Oranjeteam arriveerde per boot na een eretocht over de Stadsbuitengracht.

Veel mensen stonden al uren te wachten in het park voor een mooie plekje. De gemeente meldde even na 19.00 uur dat het park vol zit. Oranjefans kunnen de huldiging ook volgen op grote schermen aan de Maliesingel en op de Neude.

Duizenden mensen juichen Oranje Leeuwinnen toe

Niet alleen de speelsters werden tijdens de huldiging in het zonnetje gezet. Speelster Mandy van den Berg bedankte ook de Oranjefans voor hun steun. ,,Wij hebben genoten van een fantastisch toernooi, maar vooral van jullie support. Dank jullie wel'', hield ze de uitzinnige menigte voor.

Duizenden mensen juichen Oranje Leeuwinnen toe

Bondscoach Sarina Wiegman prees op haar beurt de staf, die in blauwe hemden op het podium stonden. ,,Die zijn ook goed hoor. Zonder hen kunnen deze oranjehemden niet presteren'', lachte ze.

Mensen klommen in bomen en op balkons om de huldiging goed te bekijken. Een peuter in roze jurkje had geluk. Zij mocht op een speciaal podium staan, dat eigenlijk was bedoeld voor mindervaliden.

Duizenden mensen juichen Oranje Leeuwinnen toe

Niet alle fans waren afkomstig uit Nederland. Ook de Zweedse Berit Dunger (50) is een groot fan van het Oranje dameselftal. Samen met haar dochter reisde zij naar Nederland om de finale te zien en de huldiging mee te maken. ,,Het waren de twee mooiste dagen van mijn leven. Het kon niet beter", vertelt de Zweedse. Trots toont ze foto's van de boot met de kampioenen. ,,Wij zaten vooraan. Fantastisch."

De negenjarige Senna, in oranje jurk, is samen met haar moeder, zusje (6) en oma naar de stad gekomen. ,,Wij hebben heel lang aan het water gewacht, maar toen zagen wij de voetbalsters van heel dichtbij voorbij varen. Dat was best cool."

Vooral de grote mensenmassa maakte indruk op het meisje uit Utrecht. ,,Ik heb nog nooit zoveel mensen gezien." Toch heeft het EK Senna niet kunnen overtuigen. ,,Ik begin na de vakantie met hockey."

Sommige fans lijken ook in de toekomst grote prestaties te verwachten van het elftal. Een opa en zoon lopen samen weg bij het podium. Het was leuk, concluderen ze. ,,Over een paar jaar weer."

Utrecht was de afgelopen weken tijdens het EK een van de zeven speelsteden in Nederland.

De huldigingwerd rechtstreeks op tv uitgezonden.

Foto’s: ANP

Meer nieuws uit Nieuws