Vier vrouwen bij Leiden Chess Tournament: schaken blijft een mannenbolwerk

Tessa de Wekker

Vier ’F’-jes prijken er op de deelnemerslijst van het elfde Leiden Chess Tournament. Tussen de 157 ’M’-en steken de namen van Sila Caglar, Cecile Haussernot, Iris Verstraeten en Elena Zhukavina schril af. ,,Schaken blijft toch een beetje een mannenbolwerk’’, zegt toernooi-directeur Jan Bey.

Zo is slechts vijf procent van de leden van de schaakbond een vrouw. Bey: ,,Het is niet zo dat jonge meisjes niet gaan schaken. Ik heb een tijd les gegeven aan kinderen uit de hoogste groepen van de basisschool. Dan was 60 procent vrouw. Maar veel meiden stoppen als ze een jaar of veertien, vijftien zijn.’’

Toch trekt Leiden Chess elk jaar wel een aantal vrouwelijke toppers. ,,Normaal gesproken is zo’n tien procent van de deelnemers vrouw. Vorig jaar hadden we zelfs een aparte vrouwenpoule. Dit jaar is het wel erg karig. Waarom dat is, daar heb ik geen verklaring voor.’’

De deelneemsters komen uit Turkije, Frankrijk, België en Rusland. Geen enkele Nederlandse is deze week achter de Leidse schaakborden te vinden. Kersvers Nederlands kampioene Anne Haast wilde wel, maar heeft deze week nog tentamens.

Sila Caglar (ELO 1976) vindt het niet erg om een vreemde eend in de bijt te zijn deze week. De pas dertienjarige Turkse speelt graag tegen jongens en mannen. ,,In Turkije spelen veel meisjes. Maar meisjes spelen meer voor de ’fun’. Mannen spelen echt om te winnen. Dat doe ik ook’’, vertelt de Europees kampioene onder 12 van vorig jaar. Voorlopig gaat dat winnen haar goed af. Met 2,5 punt uit 3 doet ze bovenin mee.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.