Onderzoek in Pieter Baan vertraagt zaak Bunschoter over kindermishandeling

Onderzoek in Pieter Baan vertraagt zaak Bunschoter over kindermishandeling
BUNSCHOTEN

De berechting van de 58-jarige Henk K. uit Bunschoten laat hoogstwaarschijnlijk tot na de zomer op zich wachten. De vader van negentien kinderen wordt verdacht van ernstige kindermishandeling, maar tijdens een pro forma-zitting herhaalde hij maandag opnieuw het slachtoffer te zijn van ’een wraakactie’.

Ook haalde hij uit naar politie en justitie, de gemeente Bunschoten en andere instanties.

Volgens vier meerderjarige kinderen kregen zij en hun andere broers en zussen er in het strenggelovige gezin regelmatig met de hand of een lat van langs en werden ze soms voor langere tijd opgesloten in een aardappelhok, zeecontainer of op de zolder, zonder daglicht of voldoende voedsel.

Een dochter beschuldigt hem bovendien van ontucht. Ze zou op 10-jarige leeftijd een keer door hem zijn betast.

Op grond van de aangiftes legt het openbaar ministerie K. onder meer poging tot doodslag op twee zonen ten laste. Hij zou een van de jongens op een tafel hebben vastgebonden en een draaiende motorkettingzaag nabij diens hals hebben gehouden.

Wraakactie

Van de andere zoon zou hij de keel dicht hebben geknepen. Die jongen ontkent dit overigens zelf, benadrukte de advocaat van K. tijdens een eerdere pro-forma zitting.

De Bunschoter zit sinds zijn aanhouding in september in voorarrest, maar volgens de man is hij het slachtoffer van een wraakactie omdat hij aangifte heeft gedaan tegen drie dochters.

Zij zouden minstens 40.000 euro uit zijn woning hebben gestolen. Die zaak loopt nog, maar in de Utrechtse rechtszaal beschuldigde K. maandag een agent ervan dat deze ervoor had gezorgd dat zijn aangifte ’op een laag pitje’ was gezet.

K. bekritiseerde de ’extreme manier’ waarop hij en zijn vrouw door de politie waren aangehouden. Zijn echtgenote was thuis ’door twintig agenten overvallen’. „Onze kleine kinderen zijn meedogenloos van ons afgescheurd.”

Tranen

Hij barstte in tranen uit toen hij vertelde dat zijn echtgenote hun minderjarige kinderen nog steeds niet mag spreken of zien. Zij zijn uit huis geplaatst. „We hebben van Veilig Thuis alleen leugens gelezen”, aldus de verdachte.

Wanneer de strafzaak tegen K. inhoudelijk behandeld wordt, is nog niet bekend. De Bunschoter zit op het moment voor psychisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC), maar dat is bijna afgerond.

Hij gaat dan weer terug naar de gevangenis. Zijn advocaat deed maandag geen verzoek om K. uit voorarrest vrij te laten. Hij vermoedde dat zo’n verzoek bij voorbaat kansloos was zolang het rapport van het PBC nog niet gereed is.

Voor de inhoudelijke behandeling van de zaak wil de rechtbank eerst nog een nieuwe pro-formazitting houden. Volgens de rechters zal het onderzoek nog ’enige tijd in beslag nemen’. Er moet onder meer nog een aantal getuigen gehoord worden. Ook sloot de advocaat niet uit dat hij dan nog onderzoekswensen heeft.

Meer nieuws uit Nieuws