Zeikwijven tonen hun pisnijd [video]

Zeikwijven tonen hun pisnijd [video]
Zeikwijf Helena Sluik (links) en medestander.
Haarlem

Op allerlei manieren doen vrouwen vandaag een protestplas in ons land. Ook in Haarlem zijn zeikwijven actief. ,,Wilt u onze petitie tekenen?’’

Aanleiding voor de acties in verschillende steden in ons land is de boete van 90 euro die de Amsterdamse Geerte Piening voor wildplassen kreeg. Volgens de (mannelijke) rechter kunnen vrouwen die nodig moeten ook hun behoefte in een urinoir doen. Dat was de druppel voor veel vrouwen.

Krul

Cathelijne Hoornstra plaatste afgelopen week een oproep op de social media en vanaf dat moment was er geen houwen meer aan. In verschillende plaatsen wordt deze zaterdag bij een krul - of ander fraai ontwerp dat dienst doet als urinoir - actie gevoerd.

Zeikwijven tonen hun pisnijd [video]
Actie #zeikwijf bij plaskruis op de Grote Markt in Haarlem.
© Jan Laman

Dat gebeurt ook op de Grote Markt in Haarlem, onder leiding van Fenna Mesman. ,,Ik las de oproep van Cathelijne en wist ’hier moet ik iets mee’. Eindelijk gebeurt er eens iets. Wat dit probleem speelt natuurlijk al tijden. Maar nu hebben we aanleiding om van ons te laten horen.’’

Zeikwijven tonen hun pisnijd [video]
Zeikwijf Fenna Mesman.

Met opgeplakte snorren proberen Fenna en de andere zeikwijven het publiek te porren om de landelijke petitie te tekenen tegen de plasongelijkheid in ons land. Er moeten sanitaire voorzieningen komen voor vrouwen en anderen mensen die geen gebruik kunnen maken van een plaskrul. Overal in de openbare ruimte staan plaskruizen en urinoirs voor mannen maar voor de rest zijn er geen voorzieningen. Hoogste tijd dat gemeenten gaan nadenken over hun WC-beleid.

(verhaal gaat verder onder de video)

Billen bloot

,,Hebben jullie een museumjaarkaart’’, vraagt een voorbijgangster. Fenna kijkt haar niet begrijpend aan. ,,Die heb ik namelijk’’, vervolgt de dame, ,,en als ik moet plassen ga ik even een museum binnen.’’ Maar niet elke gemeente heeft een museum, wordt haar uitgelegd. En niet iedereen kan een museumkaart veroorloven. Prompt tekent de vrouw de petitie.

,,Kijk nou toch hoe vies’’, wijst Helena Sluik uit Heemskerk op de stinkende plasplek. ,,Als ik op mijn hurken zit kan ik echt niet in het gootje plassen. Mijn schoenen worden nat.’’ ,,,Niemand winkelt graag met plasschoenen aan de voeten’’, valt het volgende zeikwijf haar bij.

Urinoirs zijn duidelijk ingericht voor mannen, die bekend staan als notoire wildplassers, zo betogen de twee. ,,Een man staat even stil, haalt die slurf te voorschijn en dat is het. Bij ons moet met de broek omlaag. We moeten door de knieën en voor je het weet is alles nat. Bovendien: je kunt al snel onze villa goed zien.’’

,,Daarnaast ben ik bang aangerand te worden als ik in een urinoir plas’’, bekent Helena. Ik heb een hele nare ervaring op straat gehad en daar heb ik nog steeds last van.’’

Om de onmogelijkheid en onwenselijkheid van plassen in een krul aan te tonen heeft actiegroep Zeikwijven alle vrouwen in Nederland opgeroepen een poging te doen om te plassen in een openbaar urinoir. ’Maak er een foto van en verspreidt die op sociale media met als hashtag #zeikwijf’ luidt de oproep.

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie