Column Chris Aalbers: Reces

Column Chris Aalbers: Reces

Tweede Kamerleden hebben de gewoonte burgers uit te leggen dat reces niet hetzelfde is als vakantie. De Tweede Kamer vergadert pas weer na vier september. Als je Tweede Kamerleden mag geloven, is dit géén lange vakantie, maar een periode om hun werk inhoudelijk voor te bereiden, de banden met de achterban aan te halen en werkbezoeken af te leggen. Ze liggen zeker niet wekenlang op het strand, zeggen ze.

Dit verhaal zou aan kracht winnen als we deze periode veel Kamerleden zouden zien. Dat is echter niet zo. De meesten zitten thuis of op hun vakantieadres en laten niets van zich horen.

Dat valt het meest op bij partijen die baat zouden hebben bij meer zichtbaarheid: de PvdA bijvoorbeeld, want die zit binnenkort niet meer in de regering en is dan teruggeworpen op een handjevol zetels.

Tijdens het reces is het echter muisstil bij de PvdA. Of de sociaaldemocraten nou nadenken over de toekomst, ruzie maken of op vakantie zijn, de buitenwereld merkt deze maanden niets van ze.

De SGP gebruikt het reces beter. D66, dé voorstander van hulp bij ’voltooid leven’, formeert met twee grote tegenstanders van diezelfde stervenshulp: CDA en ChristenUnie.

De formerende partijen kunnen er tijdens de formatie niets over zeggen, maar SGP-leider Kees van der Staaij gebruikt de stille zomerperiode alvast om iedereen met een opiniestuk in een Amerikaanse krant duidelijk te maken dat de SGP mordicus tegen is én blijft. Handig als concurrenten gaan schuiven.

Maar de kampioen ’zomeraandacht op zich vestigen’ is Thierry Baudet, die deze week een beachtour aankondigde, zijn jongerenorganisatie JFVD een ’Braadfestijn’ laat organiseren en bij ’RTL Summer Night’ langsgaat om alle zomerse FVD-activiteiten uitgebreid toe te lichten. Er komt in augustus nog een ’Summer Academy’ aan in een Limburgs kasteel en middenin de zomer introduceren de FVD-jongeren plannen om een landelijk netwerk uit te rollen.

Stellen al die initiatieven zo ontzettend veel voor? Natuurlijk niet: er komen heus geen duizenden toeristen voor Thierry naar Ameland en of het ’Braadfestijn’ een succes wordt staat nog te bezien. Maar Thierry weet inmiddels: heel veel steentjes in een vijver maken samen een hele grote. Zijn zinloze petities over de sanering van de publieke omroep en een parlementair onderzoek naar de euro waren ook onzin, maar ze waren óók de opmaat naar echte Kamerzetels.

Juist omdat de meeste Kamerleden zich tijdens het reces niet verroeren, is dit het moment om aandacht te krijgen. Thierry’s nieuwste idee: hij laat zijn baard staan tot er een nieuw kabinet is.

Hij hoopt ongetwijfeld binnenkort over zijn baard te struikelen om aan te tonen dat dit systeem van formeren ouderwets en onproductief is. Alles om de grootste partij op rechts te worden. Hij maakt nog kans ook.

Meer nieuws uit Nieuws