Opvallend weinig lintjes Noord-Holland

Opvallend weinig lintjes Noord-Holland
Amsterdam

Noord-Holland telt dit jaar aanzienlijk minder gedecoreerden dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit de cijfers van het Kapittel voor de Civiele Orden. In Zuid-Holland zijn er juist meer Koninklijke onderscheidingen uitgereikt.

De afgelopen jaren hoorde Noord-Holland steevast tot de top drie als het gaat om het aantal gedecoreerden. Dat is niet zo vreemd aangezien de provincie na Zuid-Holland de meeste inwoners heeft.

Maar dit jaar telt Noord-Holland 345 gedecoreerden en dat is minder dan Zuid-Holland (539, was 505), Noord-Brabant (522) en Gelderland (346). Vorig jaar werden er in Noord-Holland nog 394 onderscheidingen uitgereikt. In de regio Alkmaar werden er vorig jaar 56 lintjes opgespeld. Dit jaar gaat het om nog niet de helft (27).

Marieke van Oss-de Groot, voorlichter van het Kapittel voor de Civiele Orden, en voorlichter Raymond Fillet van de provincie hebben geen verklaring voor de daling. ,,Blijkbaar zijn er minder aanvragen gedaan bij de burgemeesters’’, zegt Fillet. ,,Er is in ieder geval geen sprake van een ontmoedigingsbeleid.’’

Nationaal gezien werden er dit jaar 2818 onderscheidingen uitgereikt. Dat zijn er 66 meer dan vorig jaar, maar in 2014 waren het er nog 3155. In totaal werden dit jaar 3177 personen aangedragen voor een onderscheiding, maar in 11.30 procent van alle gevallen is uiteindelijk een negatief advies uitgebracht.

Er zijn 1.004 vrouwen gedecoreerd. Dat komt neer op een percentage van 35,63 procent. Het percentage van de gedecoreerden dat vrouw is, is overigens al jaren stabiel.

De meeste gedecoreerden krijgen een lintje voor hun vrijwillige activiteiten. Dit jaar hebben 98 personen een onderscheiding gekregen vanwege bijzondere verdiensten in een betaalde baan.

Meer nieuws uit Nieuws