Nog een extra kliko voor in stadse postzegeltuintjes

Nog een extra kliko voor in stadse postzegeltuintjes
© Foto: HMC/Annet van Aarsen
Leiden

Leidse gemeenteraadsfracties zijn voorzichtig positief over het nieuwe afvalbeleid dat deze week is gepresenteerd door het college van burgemeester en wethouders. Hierin staat onder andere dat Leidenaars die klikobakken hebben een extra container krijgen voor papier.

„De eerste signalen zijn goed. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we er steun aan geven”, zegt Abdelhaq Jermoumi van de PvdA.

Het college wil binnen vijf jaar de helft van het afval gescheiden inzamelen, nu is dat nog 33 procent. Een van de maatregelen om dit te bereiken, is een extra container voor papier. Ook wordt het restafval na inzameling gescheiden, dit noem je ook wel nascheiding. Plastic, metaal en drinkverpakkingen (PMD) worden er met speciale technieken uitgepikt en gerecycled. Met behulp van infrarood wordt al het bruikbare plastic van een lopende band gehaald. Het betekent dat Leidenaars zelf geen plastic meer hoeven te scheiden en dat de inzamelpunten voor plastic uit de stad verdwijnen.

„Het lijkt ons een buitengewoon verstandig idee”, zegt Frederik Zevenbergen van de VVD. „Sorteermachines zijn veel effectiever dan mensen.” Ook D66 en PvdA reageren enthousiast. „Het is goed nieuws. Nascheiding is het meest effectief”, zegt D66-raadslid Anneloes Wassenaar. Het CDA is kritisch. „Is er niet nog meer nascheiding mogelijk?”, vraagt CDA-raadslid Roeland Storm zich af.

Plastic

Hoogleraar Economie Raymond Gradus deed aan de Vrije Universiteit in Amsterdam onderzoek naar afvalscheiding. Hij vindt het plan van de gemeente Leiden om achteraf te gaan scheiden een goed idee. „Het is om een aantal redenen verstandig: je kunt er meer kilo plastic uithalen dan wanneer je vooraf scheidt en de kwaliteit is beter. Daarnaast is het nogal duur om plastic aan de voordeur op te halen.”

Volgens Gradus speelt het proces van nascheiding in meer grote gemeenten. Ook in Amsterdam en Rotterdam zijn ze ermee bezig. „Dat komt vooral omdat het daar lastig is om aan ’bronscheiding’ (mensen zelf laten scheiden, red.) te doen. Recyclebaar afval is dan vaker vervuild. Om dat effectief te maken, zijn namelijk verschillende tarieven van restafval nodig. De administratie daarvan is ingewikkeld.” Hij raadt gemeenten aan om nascheiding in te voeren: „De techniek is er en wordt steeds beter. Dus maak er gebruik van.”

Prettiger

Over de aparte container voor papier zijn de reacties minder enthousiast. Ongeveer 20.000 van de in totaal 56.500 huishoudens krijgen er eentje. „We moeten kijken of er nog wel een kliko bij kan in al die postzegeltuintjes. Straks zitten mensen met drie bakken in de tuin”, zegt Roeland Storm van het CDA. De PvdA denkt daar anders over. „Het is niet om mensen te pesten. We moeten inzetten op een campagne waarom we dit doen. Op de lange termijn is het goed”, vindt Jermoumi.

Het college is zich ervan bewust dat een extra container ook meer ruimte inneemt. „Maar het papier ligt dan niet meer in huis”, relativeert de gemeentewoordvoerder. En mochten mensen hem echt niet willen, dan hoeven ze de extra container niet aan te nemen. „Wij denken dat mensen het prettiger vinden, maar het is niet verplicht.” De (ondergrondse) papiercontainers voor algemeen gebruik blijven gewoon in de wijken staan. Je hebt geen pasje nodig om er papier in kwijt te kunnen.

Het plan ligt tot 21 november ter inzage. Daarna moet de gemeenteraad er nog over stemmen. Het nieuwe beleid wordt waarschijnlijk in de loop van 2019 ingevoerd.

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie