Waterpolitie voert opnieuw actie

Waterpolitie voert opnieuw actie
© Foto Fokke Zaagsma
Den Helder/IJmuiden

De waterpolitie voert opnieuw actie en houdt de boten aan de kant. Hiermee is de actie die in maart werd opgeschort hervat. ,,Met de start van SAIL Den Helder wordt door de actie zichtbaar dat de politie wel aanwezig is, maar niet werkzaam op het water”, aldus politievakbond ACP.

De actievoerders eisen dat tegemoet wordt gekomen aan hun eisen, zegt ACP. Volgens de bond is er ook een groot gebrek aan informatie en aan vertrouwen in de leiding.

Daarom willen veel collega’s weer actievoeren door niet meer uit te varen, stelt de bond. Het is een landelijke actie, zei een woordvoerder van de bond vrijdag.

In maart werd ook al actie gevoerd omdat er volgens de actievoerders onvoldoende mensen waren om de diensten goed en veilig uit te kunnen voeren. Bovendien willen ze meer duidelijkheid hoe de waterpolitie er in een nieuwe opzet uit komt te zien.

Grote onzekerheid

Ze zeggen in grote onzekerheid te leven en eisen meer informatie van de leiding. Ook willen de actievoerders weten hoeveel mensen boventallig zijn, nadat een aantal functies zijn geschrapt.

Er worden sinds donderdag geen controles meer uitgevoerd. Alleen bij spoedmeldingen wordt uitgevaren.

,,De collega’s worden niet op de hoogte gehouden van stappen die de korpsleiding wil zetten voor de nieuwe inrichting van deze dienst. Afspraken worden niet nagekomen en het is nog steeds onduidelijk waar men aan toe is'', zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

De waterpolitie heeft onder meer tot taak het bewaken van de veiligheid in de Nederlandse kuststrook. Verder controleert de waterpolitie of schippers niet te lang aan het roer staan, om het risico op aanvaringen terug te dringen.

Meer nieuws uit Nieuws