Vier keer zoveel bierbrouwerijen

Vier keer zoveel bierbrouwerijen
Brouwerij van Hertog Jan.
© Beeld Werkt
Amsterdam

België was jarenlang hét walhalla op het gebied van speciaalbieren, maar volgens Frans Ruiter, biersommelier én samensteller van de Bierkaart van Nederland, zijn we onze Zuiderburen al lang voorbij.

Volgens het CBS telt Nederland 370 brouwerijen. Dat is ruim vier keer zoveel als in 2007 toen er nog negentig waren. Opvallend is ook dat er vooral in de Randstad - Noord-Holland en Zuid-Holland veel brouwerijen zijn bijgekomen.

,,De piek is nog niet voorbij’’, zegt Ruiter, die stelt dat de cijfers al weer achterhaald zijn.

,,Nog elke week komen er één à twee bij. We gaan zeker nog over de vijfhonderd brouwerijen heen. We zijn in Nederland heel innovatief bezig op het gebied van grondstoffen, toevoegingen en de manier van brouwen. Wat dat betreft is Amerika ons voorbeeld.’’

De meeste brouwerijen zijn eenmansbedrijven. Het aantal kleine bierbrouwerijen groeide in het afgelopen decennium van veertig tot 270. Ruim een verzesvoudiging dus.

Het aantal brouwerijen waar twee tot vijf mensen werken groeide in dezelfde periode van twintig naar zestig en het aantal grote brouwerijen met meer dan vijf werkzame personen nam toe van van 25 tot 35.

Er komt heel wat bij kijken om een goedlopende brouwerij van de grond te krijgen. Ruiter: ,,Je moet allereerst goede recepten hebben en proberen uniek te zijn, maar marketing is heel erg belangrijk. Mensen moeten je bier wel weten te vinden. Ook de uitstraling is belangrijk. Veel mensen kijken toch eerst vooral naar het etiket. Daarnaast moet je capaciteit vinden om te kunnen brouwen. Dat wordt steeds lastiger en je moet als brouwer toch continuïteit kunnen waarborgen.’’

Niet alle brouwerijen leveren volgens Ruiter topkwaliteit. ,,Bij proeverijen kom je soms brouwfouten tegen. Op een gegeven moment zegt het publiek dan ook; dat schaffen we niet meer aan.’’

Brouwerij ’t Uiltje in Haarlem is één van die brouwerijen die in korte tijd een hele bekende speler op de markt zijn geworden.

Ruiter: ,,Ze exporteren onder andere naar Amerika. Extreme bieren met meer grondstoffen en allerlei toevoegingen. Daarnaast hebben ze aparte namen als: ’FF lekker met je bek in het zonnetje’.’’

We dronken in Nederland vorig jaar 12,6 procent meer speciaalbier in Nederland. De consumptie van pils nam daarentegen met 0,1 procent af.

Stadsbrouwerij Helderse Jongens heeft sinds kort de beschikking over een eigen brouwerij in Fort Westoever in Den Helder. De eigenaren hopen eerst voldoende te brouwen om de vraag uit Den Helder aan te kunnen.

De vraag naar hun bieren Dorus (weizen) en Napoleon (bock) vanuit Den Helder is zo groot dat er bewust voor wordt gekozen om nog niet aan andere plaatsen te leveren, zegt brouwer Mitchell Gerrits. Jaren geleden begon het avontuur van Helderse Jongens met roeren in pannen van twintig liter in de keuken, later werd er brouwcapaciteit gehuurd in Friesland en Amsterdam, maar sinds kort kunnen ze in hun eigen brouwerij tweeduizend liter per dag brouwen.

Er staan nog flink wat nieuwe bieren op stapel, waaronder een bier op basis van oud brood, om de verspilling van voedsel tegen te gaan.

Gerrits vreest de toenemende concurrentie van speciaalbierbrouwers niet. ,,Wij zien dat als versterking. Hoe meer brouwerijen er zijn, hoe meer meer mensen speciaalbier drinken.’’

Biersommelier Frans Ruiter denkt ook dat de markt nog niet verzadigd is. ,,Er zijn mensen die overstappen van pils naar speciaalbier, maar er zijn ook veel mensen die nooit bier drinken, die in aanraking komen met speciaalbier en ontdekken dat er een hele wereld aan smaken voor ze open ligt.’’

Meer nieuws uit Nieuws