De laatste koers van Tom Boonen [video]

Tom Boonen gaat zondag voor zijn vijfde kassei. Dat is de prijs voor de wielrenner die als eerste de eindstreep op de wielerbaan in Roubaix passeert. Voor de 36-jarige ’Tornado Tom’ is de klassieker Parijs-Roubaix zijn allerlaatste koers. De voormalige wereldkampioen heeft een grootse carrière achter de rug. Een terugblik met prachtige beelden uit heden en verleden.

Boonen is in het begin van zijn loopbaan niet alleen een man voor eendagskoersen, maar ook een begenadigd sprinter. In zijn jeugd wint hij diverse prijzen en in 2001 mag hij aan de slag bij US Postal, het wielerteam van Lance Armstrong. In 2002 rijdt hij hiervoor zijn eerste Parijs-Roubaix. Hij eindigt meteen op het podium, als derde.

In 2004 laat Boonen zien dat hij nog veel meer in zijn mars heeft. Het is zijn tweede seizoen bij Quick-Step. Achter elkaar wint hij de semiklassiekers E3-Prijs Harelbeke, Scheldeprijs en de klassieker Gent-Wevelgem en twee etappezeges in de Ronde van Frankrijk 2004. Die laatste is de sprint naar de Champs-Élysées.

Ook in 2005 staat er geen maat op de Belg. Hij wint de Ronde van Vlaanderen en een week later Parijs-Roubaix. En ook in de Tour wint hij twee etappes. Zijn hoogtepunt van dat jaar is echter een koers in Madrid. Daar wordt Boonen wereldkampioen.

De jaren daarop richt Boonen zich steeds minder op de eindspurts in grote rondes. Hij wordt een man voor de klassiekers. En met recht: op zijn palmares pronken onder meer vier kasseien van Parijs-Roubaix, drie keer de eindzege in de Ronde van Vlaanderen en zes etappes in de Tour de France. In totaal wint Boonen 149 koersen.

En nummer 150 kan dus een heel speciale worden. Met zijn vijfde overwinning in Roubaix zal hij enig recordhouder worden. Daarnaast is het zijn afscheidswedstrijd. En dus gunt iedereen hem de overwinning. Sterker nog, in Wikipedia stond het deze week al stiekem vermeld...

De laatste koers van Tom Boonen [video]

Meer nieuws uit Nieuws