’Chaos op Madeira’: Honderden Nederlandse reizigers gestrand

’Chaos op Madeira’: Honderden Nederlandse reizigers gestrand
Op Funchal International Airport op Madeira is het druk. Reizigers wachten op een vlucht naar huis. Veel vliegtuigen blijven aan de grond, vanwege onstuimige weersomstandigheden.
© EPA
Santa Cruz

Honderden Nederlandse toeristen kunnen niet weg van het eiland Madeira. Dit weekeinde zouden reisorganisaties Corendon en TUI vakantiegangers terugbrengen naar Nederland, maar vanwege de zeer harde wind kon er niet geland worden op het tropische eiland.

De Nederlandse toeristen zijn niet de enige gestrande reizigers. Madeira is ook een populaire vakantiebestemming onder Britse en Duitse toeristen. Duizenden vakantiegangers kunnen niet weg. Er zijn nauwelijks fatsoenlijke slaapplaatsen beschikbaar voor al die mensen.

Douwe de Vries (37) uit Hilversum is een van de ruim 300 Nederlandse toeristen op het eiland. Na zondag de hele dag op het Cristiano Ronaldo-vliegveld (de luchthaven is vernoemd naar de op Madeira geboren voetballer, red.) te hebben gewacht werden ze naar een door de luchthaven geregeld hotel gebracht. „Een ranzige bende, en er was niet voor iedereen een kamer. Omdat mijn vrouw zwanger is mochten wij gelukkig op een kamer. Toch is dit voor haar doodvermoeiend.”

Laura Plug (22) uit Leiden had minder geluk „We gaan nu serieus overnachten op zwembadbedjes en banken in de hotellobby”, tweette de studente maandagavond vanaf het eiland. „Je denkt misschien: ’twee dagen extra op Madeira, dus twee dagen extra vakantie’. Dat lijkt niet zo vervelend, maar is het wel als je een hele dag op het chaotische vliegveld doorbrengt zonder enige concrete informatie.” De Vries en Plug boekten hun reis via Corendon.

(Tekst loopt door onder foto’s)

’Chaos op Madeira’: Honderden Nederlandse reizigers gestrand

Reizigers hekelen de gebrekkige communicatie van Corendon. „We krijgen geen concrete informatie. De reisleidster was niet bereikbaar en het noodnummer doet het niet”, zegt Plug. Dat andere vliegmaatschappijen wél vertrekken voedt de frustratie. De Vries boekte uiteindelijk zelf maar een andere vlucht. Met Transavia vloog hij dinsdag terug naar Amsterdam. Dinsdagmiddag landde hij op Schiphol. Met Corendon heeft hij nog altijd geen direct contact gehad.

„Het is inderdaad chaos op Madeira”, zegt een woordvoerder van Corendon. „We hebben één reisleider op het eiland. Zij doet haar best om iedereen te bereiken, maar helaas is dat nog niet gelukt.” De reisorganisatie uit Lijnden zet nu alles op alles om dinsdagmiddag al haar toeristen van informatie te voorzien. Zoals het er nu uitziet gaat er woensdagnacht een vlucht naar het Portugese eiland om de 188 gestrande Corendonreizigers op te halen. „Het lijkt erop dat de wind dan het meest gunstig is.”

„Het is inderdaad chaos op Madeira”, zegt woordvoerder Daisy Homoet van Corendon. „We hebben één reisleider op het eiland. Zij doet haar best om iedereen te bereiken, maar helaas is dat nog niet gelukt.” De reisorganisatie uit Lijnden zet alles op alles om dinsdagmiddag al haar toeristen van informatie te voorzien. Zoals het er nu uitziet gaat er woensdagnacht een vlucht naar het Portugese eiland om de 188 gestrande Corendonreizigers op te halen. „Dan lijkt de wind het meest gunstig”, aldus de woordvoerder.

Dat er wel gevlogen wordt ligt aan de afstand, volgens Homoet. Inclusief voorbereiding kost vliegen naar Nederland al gauw een uur of zes. Het risico dat het weer in die tijd toch omslaat is te groot. Corendon: „Als het een paar uur minder waait kunnen kortere vluchten wel vertrekken, maar voor ons gaat dat niet”, legt Homoet uit.

(Tekst loopt door onder foto.)

’Chaos op Madeira’: Honderden Nederlandse reizigers gestrand

De Vries reageert verbaasd. „We zijn keurig op tijd vertrokken en op de minuut nauwkeurig geland. Transavia is ook Nederlands. Die zal toch dezelfde veiligheidsvoorschriften in acht nemen?”

Corendon zegt zich in te spannen om gestrande reizigers van een slaapplaats te voorzien, maar geeft toe dat dat vooralsnog niet gelukt is. Daisy Homoet: „Madeira zit helemaal vol.”

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie