Veel publiek voor Duitse bunkers

Veel publiek voor Duitse bunkers
Schnellbootbunker IJmuiden
© Archieffoto: Michel Schnater
IJmuiden

Meer dan 17.000 mensen hebben zaterdag tijdens Bunkerdag een kijkje genomen in bunkers en andere overblijfselen van de Atlantikwall in Nederland. Van Zeeland tot de Waddeneilanden werden zo'n zeventig bunkers opengesteld voor het publiek. In IJmuiden trok de grootste bunker van het land, de Schnellbootbunker, veel belangstellenden.

Speciaal voor de gelegenheid werden twee commandobunkers in Den Haag uitgegraven. De betonnen kolossen maken deel uit van de Atlantikwall, een Duitse verdedigingswal van 6000 kilometer langs de West-Europese kustlijn. Doorgaans zijn de bunkers niet of nauwelijks toegankelijk, op een enkele na die bijvoorbeeld als museum is ingericht.

De Duitse verdedigingswerken kunnen op steeds meer interesse rekenen. In 2015 werden op de themadag slechts zo'n twintig bunkers opengesteld. Vorig jaar waren dat er met 46 ruim twee keer zoveel en dit keer zijn er weer tientallen bouwwerken bijgekomen.

De Duitse bezetters bouwden de enorme Europese verdedigingswal tijdens de Tweede Wereldoorlog in twee jaar tijd. Langs de Nederlandse kust werden enkele duizenden betonnen bunkers aangelegd, waarvan 510 zware. 300.000 kustbewoners moesten hiervoor gedwongen verhuizen.

De Bunkerdag wordt georganiseerd door stichting Europees Erfgoed Atlantikwall. In België kunnen belangstellenden zondag aan de kust bunkers bezoeken.

Meer nieuws uit Nieuws