’Kranten en regionale omroep kunnen elkaar versterken’

1/2
Amsterdam

De regionale dag- en weekbladen en de lokale- en regionale omroepen zouden meer moeten samenwerken. Op die manier kan kennis en expertise beter worden benut en kan de regionale journalistiek worden versterkt.

Dat plan hebben de burgemeesters Jos Wienen (Haarlem), Theo Weterings (Haarlemmermeer) en Pieter Broertjes (Hilversum) vrijdag voorgesteld aan de directie van de Holland Media Combinatie. ,,Omdat ieder gebied zijn eigen kranten en omroepen heeft, moet per gebied worden verkend wat de mogelijkheden zijn. Met name de nieuwe media bieden mogelijkheden. Wij zullen dat gesprek op gang brengen’’, laat Wienen na afloop van het bezoek weten.

,,Het zal wel lastig worden, want we hebben te maken met commerciële partijen en omroepen die met vrijwilligers werken en overheidssubsidies krijgen. Maar we willen wel iets doen om te voorkomen dat de regionale journalistiek in de knel komt. Onafhankelijke lokale en regionale media is van groot belang voor de lokale democratie en voor de inwoners. We hebben de directie dan ook onze zorgen overgebracht over de bezuinigingen die dreigen’’, doelt Wienen op het aangekondigde ontslag van een kwart van de journalisten van deze krant.

De afgelopen maanden hebben al veel lezers, politici en bedrijven hun zorgen geuit over de dreigende sanering op de redacties. Maar de drie burgemeesters hadden de behoefte om hun zorgen ook mondeling over te brengen bij de directie. In een na afloop uitgegeven persbericht wordt gesteld dat ook de directieleden Demmers en Oelderik en manager communicatie Jonker ’het belang van de lokale en regionale journalistiek deelden en onderschreven met de burgemeesters’. Ook is het belang benadrukt van goede regionale redacties, zowel in kwalitatieve als in kwantitatieve zin. De redactieraad hoopt dat na de overname van de Telegraaf Media Group, waarvan Holland Media Combinatie onderdeel is, de bezuiniging van tafel gaat of wordt afgezwakt. ,,Maar de ontwikkelingen gaan door en daarom is samenwerking in de regio een optie voor de lange termijn’’, benadrukt Wienen.

Meer nieuws uit Nieuws