Blokker en Marskramer sluiten 200 winkels [update]

Blokker en Marskramer sluiten 200 winkels [update]
AMSTERDAM

Winkelketen Blokker sluit komend jaar honderd filialen. Bij zusterbedrijf Marskramer, dat verdergaat als franchiseformule, gaan nog eens honderd eigen winkels dicht. Bij elkaar verdwijnen zo'n 1900 banen bij de winkelketens en bij moederbedrijf Blokker Holding. De onderneming liet daarnaast weten dat de ketens Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker in de etalage worden gezet.

Door zich volledig te richten op slechts één winkelformule, Blokker, denkt het bedrijf beter en sneller te kunnen inspelen op de veranderde wensen van consumenten. Dat is nodig om in een zeer concurrerende markt het hoofd boven water te houden. De houdstermaatschappij Blokker Holding, waaronder alle ketens vallen, houdt op termijn helemaal op te bestaan.

Banen komen te vervallen bij de winkels van Blokker en Marskramer, bij distributie en op het hoofdkantoor. In totaal werken daar nu zo'n 7000 mensen. ,,We realiseren ons heel goed dat deze aankondiging een grote impact heeft op onze medewerkers'', zei topman Casper Meijer. Hij noemde de maatregelen dinsdag ,,ingrijpend maar noodzakelijk.''

De winkels die de deuren sluiten, zijn structureel verlieslatend en staan op voor Blokker onrendabele locaties. De circa vierhonderd vestigingen die na de ingreep overblijven, worden omgebouwd naar de nieuwste formule. Daarbij moeten assortiment, prijsstelling en beschikbaarheid van producten verbeteren. Inmiddels zijn er al zo'n tweehonderd klaar.

De bevoorrading van de Blokker-winkels wordt ondergebracht in één distributiecentrum in Geldermalsen. De activiteiten in het distributiecentrum in Mijdrecht worden stapsgewijs afgebouwd. Eerder bleek al dat warenhuisketen Hudson's Bay daar zijn intrek neemt.

Het bedrijf probeert de overige winkelketens 'intact' te verkopen, met behoud van werkgelegenheid voor circa 13.500 werknemers in binnen- en buitenland. Blokker heeft een sociaal plan met de bonden afgesproken. Wel rekent Blokker voor de komende jaren, door de ingrepen, nog op verliezen. De boeken over 2016 gaan in juni open.

De afgelopen twee jaar schrapte Blokker al bijna achthonderd arbeidsplaatsen. Ook door de overige ketens werd de bezem gehaald, waarbij het doek viel voor de stenen winkels van Cook & Co. In België werd onlangs de sluiting van 69 van de 190 Blokker-filialen aangekondigd.

Profiel

- Naam: Blokker Holding

- Topman: Casper Meijer is topman van de holding, financieel directeur is Jeroen Visser

- Opgericht: Blokker werd in 1896 in Hoorn opgericht door Jacob Blokker en zijn vrouw Saapke, als ,,De goedkope IJzer- en Houtwinkel''. In de jaren dertig openden de zoons van Jacob en Saapke onder de naam Gebroeders Blokker winkels in Amsterdam, Utrecht en Haarlem. Bij de derde generatie werd het familiebedrijf een landelijke winkelketen. Vanaf de jaren tachtig voegen Bart Smit, Leen Bakker, Xenos en Marskramer zich tot de retailreus.

- Organisatie: De onderneming is niet beursgenoteerd. De houdstermaatschappij omvat behalve Blokker dus ook ketens als Marskramer, Leen Bakker, Intertoys (Intertoys, Bart Smit en ToysXL) en Xenos.

- Winkels: Blokker heeft in Nederland 445 eigen zaken en 90 franchisefilialen met de naam Blokker op de gevel. Moederbedrijf Blokker Holding is in totaal goed voor ruim 2168 vestigingen in acht verschillende landen. De andere merken omvatten:

- Marskramer: 650 medewerkers, 100 winkels, 42 franchisefilialen.

- Leen Bakker: 2360 medewerkers, 170 winkels, 8 franchisefilialen.

- Intertoys (Intertoys, Bart Smit, ToysXL), 4340 medewerkers, 402 winkels, 122 franchisefilialen.

- Xenos: 3930 medewerkers, 258 winkels, 1 franchisefiliaal.

- Big Bazar: 1650 medewerkers, 123 winkels.

- Financiële gegevens Blokker Holding: Verlies 2015 was 52 miljoen euro, omzet 2,1 miljard euro. Cijfers over afgelopen jaar worden in juni naar buiten gebracht.

- Werknemers: Wereldwijd telt Blokker Holding 20.990 medewerkers.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.