Straks andere vissoorten in warme Noordzee

Straks andere vissoorten in warme Noordzee
Vissers hangen hun netten op zee uit. In de toekomst halen ze andere soorten op, inktvis in plaats van kabeljauw.
© foto anp/Freek van den Bergh
IJmuiden

De snellere opwarming van de Noordzee betekent dat over enkele jaren andere vissoorten op het menu komen te staan. Vissers moeten hun bedrijfsvoering daarop aanpassen.

Dat stelt visserijbioloog Adriaan Rijnsdorp van Marine Research in IJmuiden. Hij reageert op het bericht van het Duitse ministerie van Milieu over de opwarming van de Noordzee. Die steeg de afgelopen 45 jaar met 1,67 graden en dat is twee keer zo snel als in de oceanen.

Eerder kwamen onderzoekers al uit op 1,5 graden in vijftien jaar en werd al gekeken naar de effecten op de visstand. Dat de Noordzee sneller opwarmt is niet vreemd: de Noordzee is immers veel ondieper dan de oceanen. Aangezien de Waddenzee nog ondieper is, warmt die weer sneller op dan de Noordzee.

„In zijn algemeenheid is het zo dat vissen die van koud water houden, naar noordelijker gebieden zullen trekken. Dan hebben we het over kabeljauw en schol. Daar staat tegenover dat tong en zeebaars weer beter gedijen in warmer water. Ook krijg je hier nu al nieuwe soorten zoals ansjovis en inktvis. De natuur is altijd dynamisch en variabel, daar moeten we niet al te dramatisch over doen”, meent Rijnsdorp.

Complex

Behalve de temperatuur van het zeewater is ook de hoeveelheid neerslag en de windrichting van belang. „Die bepalen de hoeveelheid plankton en dat is van belang voor jonge vissen. Het is een complex systeem en daarom houden we de nodige slagen om de arm.”

De vissers kunnen in de toekomst op andere vissoorten gaan jagen. Voor de lucratieve kabeljauw moeten de vissers steeds noordelijker gaan vissen. „Mits daar nog gevangen mag worden. Bij makreel zie je al dat die steeds meer richting IJsland gaan. Van wie is die makreel dan? Van de EU-vissers of ook van IJslandse vissers? Daar moet je dan afspraken over maken”, adviseert de visserijbioloog.

Dat vissers hun bedrijfsvoering moeten aanpassen vindt Visned geen probleem. De op Urk gevestigde club van kottervissers zit om die reden actief in een aantal projecten die informatie verzamelen over het warmer worden voor de Noordzee. „Herstel van de vroegere biodiversiteit is een utopie. Het wordt allemaal anders. Het visserijsucces zal in de meest noordelijke wateren verder toenemen.”

Bij de Vissersbond kijken ze al uit naar het moment dat in de Noordzee op tonijn kan worden gejaagd. Zeker nadat deze zomer al een ruim twee meter lang exemplaar aanspoelde op de Brouwersdam en de dieren ook bij Denemarken opduiken.

Buien

Een warmere zee levert uiteraard wel een aangenamer strandleven op, mits de zon in de zomer schijnt. Het KNMI ziet uit de metingen ook dat de eerste zomerse dag aan de kust steeds vroeger in het voorjaar valt. ,,Het voorjaar is vaak warm en droog aan de kust en dan vallen de meeste buien in het oosten. Maar in de herfst zien we steeds fellere buien. Dat komt door het warmere zeewater. Bij onstabiel weer voedt dat de buien en krijgen we vooral aan de kust meer en fellere buien. Dat zagen we vorige week al en ook deze week. Zachtere winters aan de kust kennen we al langer.’’

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.