Belgen nu snel de baas bij TMG

Belgen nu snel de baas bij TMG
John de Mol (Talpa) - niet aanwezig bij de uitspraak dinsdagavond - werd op alle punten in het ongelijk gesteld.
© Foto ANP/FREEK VAN DEN BERGH
Amsterdam

Mediatycoon John de Mol kan de overname van de Telegraaf Media Groep door zijn Talpa op zijn buik schrijven. Deze conclusie kan worden getrokken na de uitspraak dinsdag van de Ondernemingskamer, waarbij Talpa op alle punten in het ongelijk werd gesteld.

De Mol had de zaak aangespannen bij de Ondernemingskamer. Hij vindt het onterecht dat de raad van commissarissen van TMG - uitgever van onder meer de Telegraaf en regionale dag- en weekbladen, waaronder deze krant - een deal heeft gesloten met het Belgisch-Nederlandse consortium van Mediahuis en VP Exploitatie.

Maar direct na de voor De Mol vernietigende uitspraak, trokken zowel vertegenwoordigers van het consortium als van de raad van commissarissen van TMG al de conclusie dat de overname door ’Mediahuis’ misschien nog voor de zomer kan worden afgerond.

De Ondernemingskamer wees immers de eis af van Talpa dat er een onafhankelijk commissaris wordt benoemd die erop zou moeten toezien dat het bod van Talpa, om TMG voor 6,50 euro per aandeel over te nemen, eerlijk wordt beoordeeld.

Juist gehandeld

Volgens het voorlopige oordeel van de Ondernemingskamer heeft de rvc op alle punten juist gehandeld. Zo waren er op 28 februari gegronde redenen om het bod van Talpa terzijde te schuiven en zich primair te richten op de onderhandelingen met het consortium.

Het consortium beschikte vanaf 26 februari over ruim 59 procent van de aandelen van TMG. Ook hadden de Belgen toen al enkele keren hun ongenoegen geuit over een gebrek aan voortvarendheid aan de zijde van TMG. Op 5 maart besloot de rvc het bod van Mediahuis/VP Exploitatie (6 euro per aandeel) te accepteren.

Tevens werden de bestuursleden Geert-Jan van der Snoek en Leo Epskamp door de comissarissen geschorst omdat zij weigerden hun handtekening te zetten onder een deal. Volgens de rvc zouden de twee een voorkeur hebben voor Talpa omdat ze dan hun baan zouden behouden.

Geduld op

De Ondernemingskamer noemt het ’begrijpelijk’ dat het geduld op was en dat de raad zich genoodzaakt zag om de twee in het belang van TMG te schorsen om zo zeker te stellen dat het fusieprotocol met het consortium ondertekend werd.

Namens het consortium noemde woordvoerder Frans van der Grint de uitspraak ’belangrijk voor de onderneming’. ,,Deze uitspraak zorgt voor rust en duidelijkheid voor TMG.’’

Advocaat Guus Kemperink sloot zich hier namens deraad van commissarissen bij aan. ,,De raad is heel verheugd over de uitspraak. Dit bevestigt dat de raad bijzonder gewetensvol en zorgvuldig heeft gehandeld in een complex proces en terecht zijn verantwoordelijkheid heeft genomen.’’

Uniek

Hij sprak van een ’unieke zaak’. ,,Het is niet eerder voorgevallen in Nederland dat een rvc zo sterk heeft moeten sturen in een overnameproces.’’

Voorzitter Peter Schat van de redactieraad van Holland Media Combinatie stak namens de regionale dagbladen zijn blijdschap niet onder stoelen of banken. ,,De vloer is aangeveegd met de vorderingen van Talpa en de bestuursleden. Het is goed dat een eind komt aan de discussie over deze punten.’’

Hij hoopt dat er nu snel voortuitgang wordt geboekt. De redactieraad sprak eerder al zijn voorkeur uit voor een overname door Mediahuis, in de hoop dat de Belgen het bedrijf in rustiger vaarwater brengen.

Ook wordt gehoopt dat de op Oudjaarsdag aangekondigde reductie van 45 journalistieke banen bij de regionale dagbladen, wordt teruggedraaid. ,,Als de fusie al voor de zomer wordt afgerond, trek ik een Belgisch biertje open’’, aldus Schat.

Meer nieuws uit Nieuws