Premium

Singlereis naar Catalonië: Gezellig samen in je uppie

Singlereis naar Catalonië: Gezellig samen in je uppie
Luieren aan het strand.

Je bent single en wilt op vakantie. Maar hoe leuk is dat in je eentje? Een singlereis dan maar? Is dat niet iets voor zielenpoten, of voor mensen die op zoek zijn naar een relatie? Met een flinke portie scepsis in de bagage, nemen we de proef op de som en gaan mee op een singlereis naar de Spaanse regio Catalonië.

Even wordt wat voorzichtig om elkaar heen gedrenteld rond de gate op Schiphol, maar al snel lijkt het ijs gebroken. De eerste handen worden geschud, gevolgd door een vluchtig voorstelrondje. Dan gaat de bonte groep van 24 man richting het vliegtuig, klaar voor acht dagen vertier. De een al gezellig keuvelend met een reisgenoot, de ander wat schuchter volgend.

Beschouwd vanaf een afstandje is het een fascinerend proces. Deze mensen boekten afzonderlijk van elkaar, maanden geleden, deze singlereis naar Catalonië. Omdat vrienden vakantie vieren met hun partner/kinderen en zij geen relatie hebben. Omdat het overdag wel prima is om in je eentje op pad te gaan, maar je na een paar dagen alleen dineren van gekkigheid niet meer weet waar je het moet zoeken. Of gewoon, omdat het nu eenmaal veel leuker is om met een groep gelijkgestemden je ervaringen te delen of een borrel te pakken. Klinkt logisch, toch?

Misverstanden

Desalniettemin heersen er de nodige misvattingen rond deze singlereizen. Dat wordt me duidelijk als mijn vrienden horen wat ik van plan ben. De reacties variëren van een mild ’oké, bijzonder...’) tot een heel uitgesproken: ’Op reis met een groep vrijgezellen die wanhopig naar iemand zoeken om te bespringen? Haha, succes’.

Niet wetend wat ik moet verwachten, sluit ik me bij de groep aan. Alle deelnemers zijn tussen 30 en 45 jaar oud en geïnteresseerd in Spanje, lekker eten en goede wijn. Ze zullen acht dagen in een hotel in Malgrat de Mar verblijven en ik reis drie dagen met hen mee. Aan het programma, ’Proef en beleef Catalonië’, zal het niet liggen. Cultuur, workshops, actieve uitjes én genoeg tijd om te zonnen, te zwemmen en te genieten van een sangria in een van de gezellige strandtentjes.

In de bus vanaf Girona Airport worden de eerste beleefdheden uitgewisseld. Werk, leeftijd, woonplaats, hobby’s. Kees, mijn ’buspartner’, maakt nog voordat we bij zijn hobby’s zijn aanbeland resoluut korte metten met de opvattingen van mijn vrienden. Single is níet eenzaam en ook echt niet per se vrijgezel.

Niet wanhopig

„Het gebeurt natuurlijk wel eens dat het klikt tussen deelnemers aan een singlereis, maar als dat je doel is kom je bedrogen uit. Je kunt in februari hebben geboekt en in de tussentijd een relatie hebben gekregen. Of je hebt een partner die niet mee wil of kan op vakantie.” Single is níet wanhopig vrijgezel. Check. Overigens is in mijn groep wel iedereen vrijgezel en staan ze allemaal open voor een leuke ontmoeting...

Bij aankomst in het hotel spreken we af om elkaar na het inchecken in de hotelbar te treffen voor een slaapmutsje. Geheel vrijblijvend. Want ook dat is een singlereis: doen waar je zelf zin in hebt. De helft van de groep kom ik even later inderdaad gezellig borrelend tegen. Het andere deel is even de stad in of lekker op zijn kamer gebleven.

Onder het genot van een glas wijn worden gesprekken al snel persoonlijker. Relaties, vriendschappen, plannen, dromen. Ik val een paar uur later gelukzalig in slaap. Mijn zorgen van vanmorgen (Zal de groep wel leuk zijn? Wat kan ik verwachten?) blijken ongegrond. Ik ben op pad met een fijne club mensen.

Hoogtepunten

Reisleider Jasper neemt ons de volgende dagen mee op sleeptouw langs een aantal fantastische Catalaanse hoogtepunten. We wandelen door het prachtige dorp Sant Pol, proeven voortreffelijke Iberische ham tijdens een heuse hamproeverij, bezoeken het historische fort in Hostalric, maken onze eigen paëlla tijdens een kookworkshop en luieren aan het strand. Ontbijten en dineren doen we gezamenlijk. De avonden zijn vrij.

Dat is het moment dat de groep ’uiteenvalt’ in kleine subgroepjes. Logisch. De een wil winkeltjes kijken, de ander een borrel doen. Ieder zijn ding. Jasper waakt er op de achtergrond voor dat niemand buiten de boot valt. Dat lijkt hier geen probleem. Iedereen heeft zijn gelijken gevonden.

Die van mij zijn Jos, Jos en Linda. Onze avonden brengen we voornamelijk met z’n vieren rond de pooltafel door. Op mijn laatste avond plakken we daar een potje karaoke aan vast, samen met een paar andere groepsgenoten en de nodige glazen bier.

Balen

De volgende dag in de auto richting het vliegveld van Girona baal ik. Ik wil niet naar huis. Ik wil deze reis tot het einde toe meebeleven. Er staan nog zulke mooie dingen op het programma. Een bezoek aan Barcelona, een wandeling door het fraaie Montenegre Natural Park, een fietstocht langs de kust en een workshop aioli maken.

Ik ben overtuigd: als mijn vrienden het over een jaar of wat te druk hebben met hun gezin en ik ben toevallig nog steeds lekker single (dus níet wanhopig vrijgezel), is de kans vrij groot dat ik ook zo’n singlereis boek. Hartstikke gezellig.

Wat & Waar

Deze singlereis ’Proef en beleef Catalonië’ wordt aangeboden door Kras. Inbegrepen zijn vliegreis (Amsterdam-Girona), transfer, zeven nachten verblijf, ontbijt en diner, tafelwijn en water, Nederlandssprekende reisleiding, excursies en andere activiteiten. De reisorganisatie heeft vele van dit soort singlereizen naar bestemmingen in en buiten Europa.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.