Vier doden en meerdere gewonden bij terreurdaad in Londen

Vier doden en meerdere gewonden bij terreurdaad in Londen
Aanslag in Londen.
© EPA
Londen

Vier mensen, onder wie een politieagent en de vermeende dader, zijn woensdag om het leven gekomen bij een aanslag buiten het Britse parlement. In het ziekenhuis liggen donderdagochtend 29 gewonden. Van zeven van hen is de toestand kritiek. Een man reed op de Westminster Bridge vlakbij het Britse parlement in op omstanders en viel vervolgens agenten met een mes aan.

De politie gaat er vanuit dat er één aanvaller was.

Staatssecretaris Tobias Ellwood van Buitenlandse Zaken heeft volgens Britse media tevergeefs geprobeerd het leven van de omgekomen agent te redden. ,,Hij probeerde mond-op-mondbeademing te geven en de bloeding uit meerdere wonden te stelpen'', zei een bron tegen The Telegraph.

Antiterreurchef Mark Rowley zei op een persconferentie dat op de brug meerdere agenten gewond zijn geraakt. De auto schepte daar drie politiemensen. ,,Dit is een dag waar we ons op hebben voorbereid, maar waarvan we hoopten dat hij nooit zou komen. Helaas is het nu een realiteit'', zei Rowley.

De politie beschouwt de aanslag voorlopig als een terreurdaad. Een Europese regeringsfunctionaris stelde woensdag dat onderzoekers de mogelijkheid overwegen dat de aanvaller was geïnspireerd door propaganda van terreurgroep Islamitische Staat.

Hel

De aanslag leidde tot grote paniek. Getuigen spreken tegenover Britse media over gegil, gekrijs en tientallen vluchtende mensen.

Een man zou met een zogeheten 4x4 hebben ingereden op voetgangers op de Westminster Bridge, vlakbij het parlementsgebouw. Volgens omstanders crashte de wagen op de brug, waarna de bestuurder uitstapte en te voet richting het parlement rende.

,,Er kwam rook uit het voertuig'', zei een man tegen Sky News. Hij dacht aanvankelijk getuige te zijn geweest van een ongeval. ,,De man van wie ik aannam dat het bestuurder was, stapte uit de wagen en rende plots weg. Dat werd gevolgd door vier geluiden die klonken als schoten.''

,,Daarna brak de hel los. De politie kwam van alle kanten en het gebied werd afgegrendeld'', stelde de getuige. Een andere man vertelde hoe hij foto's aan het nemen was van de Big Ben toen er plots mensen zijn kant op renden. Hij zag hoe een 'Aziatische man' rondliep met een mes en werd achtervolgd door de politie.

Parlementsleden

Politiemensen en andere veiligheidsfunctionarissen kamden het hele parlementsgebouw in Londen uit op zoek naar mogelijke verdachten of andere gevaren. Dat bericht de zender Sky News. Het gebouw was lange tijd afgesloten.

Bij de operatie zijn talrijke agenten betrokken. De aanwezigen, onder wie parlementsleden, mochten het gebouw niet verlaten.

De Britse premier Theresa May werd door bewakers weggevoerd uit het parlementsgebouw en naar een veilige plek gebracht. Dat heeft haar woordvoerder gezegd tegen Britse media. ,,Ze is weer aan het werk'', verklaarde hij.

Dreigingsniveau

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt de situatie in Londen voortdurend in de gaten te houden. Maar op dit moment is er geen aanleiding voor extra maatregelen in Nederland, aldus een woordvoerder van de NCTV.

Rutte

Door de vermoedelijke aanslag op het Britse parlement ,,bloedt het hart van de Britse democratie'', zegt premier Mark Rutte. ,,Maar de waarden die Westminster vertegenwoordigt zijn sterker dan haat'', verzekert hij.

Rutte heeft namens alle Nederlanders zijn Britse collega Theresa May ,,onze gevoelens van ontzetting en medeleven overgebracht''. ,,Zij aan zij blijven we met de Britten vechten tegen terrorisme. Voor vrijheid en voor menselijkheid.''

Scholieren

Bij de aanslag op de brug raakten onder anderen drie Franse scholieren gewond. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat onder de doden en gewonden Nederlanders zijn.

Meer nieuws uit Nieuws