Geen fusie maar betere samenwerking reddingsbrigade en KNRM

Geen fusie maar betere samenwerking reddingsbrigade en KNRM
Reddingsbrigade, KNRM en Kustwacht geven een demonstratie.
© foto Taco van der Eb
IJmuiden

De reddingsbrigades, de KNRM en de Veiligheidsregio’s gaan beter samenwerken op het gebied van waterveiligheid. De fusie tussen de KNRM en de Reddingsbrigade Nederland is van de baan.

„Waterveiligheid is zo belangrijk en groot, dat je dat niet bij één partij moet neerleggen. Ik ben blij dat er verschillende organisaties zijn met een eigen filosofie en achterban. Wel moet je dan borgen dat de samenwerking goed is”, benadrukt Koen Breedveld, directeur van Reddingsbrigade Nederland.

Deze organisatie viert zaterdag in het bijzijn van vele vrijwilligers en koning Willem-Alexander het honderdjarig bestaan. Dat wordt gedaan in Duinrell in Wassenaar.

Uitgerekend in die badplaats besloot de plaatselijke reddingsbrigade in 2010 te breken met de landelijke koepel. In Wassenaar liepen ze tegen het probleem aan dat wie zijn diploma had gehaald, pas het seizoen daarna op het strand aan de slag mocht.

Omdat er een tekort aan vrijwilligers ontstond, werd gekozen voor een opleiding die door de KNRM werd aangeboden. De KNRM verzorgt ook al de strandbewaking op de Friese Waddeneilanden, waar betaalde krachten actief zijn. Dat terwijl de KNRM zich voorheen altijd toelegde op reddingen op zee en het IJsselmeer.

Strijd?

Een strijd om het strand? ,,De KNRM is van oudsher inzetbaar voor alle noodgevallen op zee. Dus ook in de branding’’, verdedigt woordvoerder Kees Brinkman zich.

,,Inderdaad voeren veel reddingsbrigades die taak in de zomer uit op de stranden. Op de Friese Waddeneilanden zijn echter geen lokale reddingsbrigades. De strandwachttaak werd daar tot 2010 uitgevoerd door de gemeente, die daarvoor badmeesters aanstelde. De kwaliteit daarvan liet soms te wensen over en het kostte de gemeente veel tijd. De KNRM kwam er vaak in actie voor zwemmers in nood. In navolging van de Britse zusterorganisatie is de KNRM daarom begonnen met een lifeguard onderdeel, dat als dienstverleningsproduct is aangeboden aan de gemeente.’’

Ook bij surfers en zeilers in nood leek er af en toe rivaliteit te zijn tussen de twee organisaties. Vandaar dat er gesprekken op gang kwamen over een fusie tussen de clubs die in IJmuiden hun hoofdkantoren op enkele honderden meters afstand van elkaar hebben.

Breedveld, die sinds kort directeur van Reddingsbrigade Nederland is, zegt dat het pad van een fusie is verlaten. „Groter is niet altijd beter. Dat leidt vaak tot meer bureaucratie. Kleinere organisaties hebben vaak meer slagkracht. Wij hebben onze eigen kracht. Samen kunnen we wel investeringen doen, plaatselijk wordt soms huisvesting gedeeld en we moeten dubbelingen voorkomen. Bij een noodoproep gaat het er vooral om wie er het eerste kan zijn”, verduidelijkt hij de inzet.

Ook met alle veiligheidsregio’s in het land worden daarover afspraken gemaakt. Immers ook de brandweer rukt uit bij waterongevallen, heeft soms een duikploeg en een rol bij overstromingen.

Meer in Playlist Plus: Verdrinkingen voorkomen.

Meer nieuws uit Nieuws