Schiphol groeit fors harder dan concurrenten

Schiphol groeit fors harder dan concurrenten
© Archieffoto
Haarlemmermeer

Schiphol heeft in het eerste kwartaal van de vijf grootste Europese luchthavens veruit de sterkste groei laten zien. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van luchthavenorganisatie ACI Europe.

Gemiddeld kregen luchthavens in Europa in de eerste drie maanden van het jaar 6,9 procent meer reizigers te verwerken dan in dezelfde periode in 2016. Schiphol deed het bovengemiddeld met een groei van 8,6 procent.

Op de andere grote overstapluchthavens was de groei veel beperkter. Parijs-Charles de Gaulle verwelkomde 4,3 procent meer passagiers, Londen-Heathrow en Frankfurt respectievelijk 2,2 en 1,5 procent meer. Van Istanbul-Atatürk maakten 7 procent minder reizigers gebruik.

In de groeicijfers over het eerste kwartaal is de enorme drukte op Schiphol van de afgelopen weken nog niet eens meegenomen. De grote toestroom van reizigers leidde op piekmomenten tot lange wachtrijen, onder meer bij de beveiligingsdoorgangen waar de de passagiers en hun handbagage worden gecontroleerd.

In sommige Oost-Europese landen nam de passagiersstroom nog veel sterker toe. Zo kreeg de luchthaven van Cluj in Roemenië 60 procent meer reizigers te verwerken dan vorig jaar, de Bulgaarse hoofdstad Sofia 47 procent en Warschau in Polen bijna 29 procent.

Topman Olivier Jankovec van ACI Europe denkt dat de sterke groei van het Europese vliegverkeer voorlopig zal aanhouden. ,,Het risico van politieke instabiliteit is zojuist verder afgenomen met de uitslag van de Franse verkiezingen, dat is erg positief'', zei hij. Aan de andere kant hangt wel het brexit-spook nog boven de markt.

Meer nieuws uit Nieuws