Vrees jij voor orkaan Florence?

Vrees jij voor orkaan Florence?
Jeff Hogan (links), eigenaar van Celtic Creamery, beschermt de ramen tegen orkaan Florence in Carolina Beach, North Carolina.
© EPA
Washington

Zit je in Amerika en vrees je voor orkaan Florence? De krant wil graag met je spreken. Neem contact op via nieuwsdienst@hollandmediacombinatie.nl

De Amerikaanse hoofdstad Washington brengt zich in gereedheid voor orkaan Florence. In de stad is de noodtoestand afgekondigd, net als in de nabijgelegen staten Virginia en Maryland.

„We bereiden ons natuurlijk voor op de komst van orkaan Florence”, zei burgemeester Muriel Bowser tijdens een persconferentie met leiders van politie, brandweer en publieke werken. De noodtoestand is per direct van kracht.

Vrees jij voor orkaan Florence?
Orkanen Florence en Isaac in Caribisch gebied.
© Infografieken Nederland

Meteorologen verwachten dat de hoofdstad vooral te maken krijgt met heel veel regen, gedurende drie of vier dagen. De maatregelen zijn vooral daarop gericht. Goten worden grondig schoongemaakt. Medewerkers staan klaar voor als er tijdens de storm afvoeren verstoppen.

De verwachting is dat al het verkeer gewoon kan blijven rijden. Wel zijn pompen, zandzakken en generatoren voorhanden om in te zetten. Elektriciteitsmaatschappij Pepco houdt monteurs achter de hand voor storingen.

Ruim anderhalf miljoen mensen aan de oostkust zullen worden geëvacueerd. Florence is een orkaan met windsnelheden tot 210 kilometer per uur. Volgens het nationaal orkanencentrum in Miami komt de storm vermoedelijk vrijdag aan land tussen de staten North en South Carolina.

Vrees jij voor orkaan Florence?
Mensen in de rij voor orkaanschuilpunt in Trask Middle School in Wilmington, North Carolina.
© AFP

Niet alleen mensen aan de kust moeten een veilig heenkomen zoeken, ook mensen in gebieden die makkelijk overstromen moeten weg. Zo hebben 245.000 mensen in Virginia het dringende advies gekregen Florence niet af te wachten.

De kans dat Sint-Maarten morgen eveneens wordt getroffen door stormwinden is afgenomen tot ongeveer 20 procent. Orkaan Isaac - een andere - zal overdag in kracht afnemen tot tropische storm. Een jaar geleden werd Sint-Maarten zwaar getroffen door de orkaan Irma.

orkanen_florence_en_isaac.pdf

Meer nieuws uit Nieuws