Moeder Greet ziet hoop verdampen: Koen al drie dagen vermist

Moeder Greet ziet hoop verdampen: Koen al drie dagen vermist
De vermiste Koen
© Foto Familie
Soest

Ze doen amper een oog dicht, de ouders van Koen van Keulen. De jongen wordt al sinds vrijdag 20 juli vermist bij het Gardameer in Italië. Moeder Greet worstelt zich huilend en pratend en piekerend door de dagen. Ze houdt rekening met het ergste; dat ze haar zoon niet meer levend in de armen zal kunnen sluiten.

,,Hoe langer het wachten duurt, nou, dat weten we allemaal”, zegt Greet in tranen. ,,Ik hoop dat ik hem dan wel mee kan nemen naar huis en niet hoef achter te laten.” Gert Jan blijft onafgebroken zoeken. „We weten eigenlijk niet waar we zoeken moeten. We hebben geen enkele aanwijzing, geen gevonden kledingstuk, niets. Koens mobiel doet het niet.”

Koen is verdwenen in de nacht van donderdag 19 juli op vrijdag 20 juli bij het Gardameer na een avond stappen met zijn broer en drie vrienden. Hij zou, veronderstelden de andere jongens, naar de camping lopen, maar kwam daar niet aan. Greet: ,,De anderen gingen hem zoeken en sloegen meteen alarm bij de politie. De politie kon er niets mee. Koen was nog geen 24 uur weg. De jongens wilden ons niet waker maken en zijn uren blijven zoeken, tot 7 uur in de ochtend. Toen zijn ze in hun tent in slaap gevallen. Ze gingen er van uit dat Koen wel weer zou komen opdagen.”

Moeder Greet ziet hoop verdampen: Koen al drie dagen vermist
Politie en vrijwilligers kammen de omgeving uit.
© Eigen foto

Bankrekening

Gedronken had Koen volgens de vrienden amper. Hij hield er al rekening mee dat het hele gezelschap de volgende dag zou opbreken om de reis met zijn allen te vervolgen richting Kroatië. Het bewijs is Koens bankrekening, zegt Greet. „Hij heeft nauwelijks iets opgemaakt.”

Van drugs was volgens haar ook geen sprake. „In de disco van Lazise, waar de jongens die nacht uit zijn geweest, zijn weleens mensen gedrogeerd maar dat speelde nu niet. De andere vier jongens vonden Koen normaal toen ze Lazise verlieten. Hij was luidruchtig, dat wel. Hij is altijd vrolijk, lacht altijd. Zo is hij. Mensen accepteren dat van hem. Hij is open, hij praat met iedereen.”

Moeder Greet ziet hoop verdampen: Koen al drie dagen vermist

Infraroodcamera’s

Vrijdagochtend tegen achten pakten Greet en haar man Gert Jan hun spullen op. Naar Kroatië! Zij met de camper, de jongens met de auto. „Toen bleek dat Koen er niet was. Gert Jan ging direct naar de politie. Hij stond erop dat ze Koen meteen zouden gaan zoeken.” De ouders kregen direct hulp van de buurvrouw op de camping. ,,Zij mailde de beheerder van het forum Gardameer Friends en maakte flyers. Hierdoor is Koens verdwijning heel snel heel bekend geworden.”

Er werd in korte tijd een grootscheepse zoektocht op touw gezet. Het zoeken gaat continue door, dag en nacht, met behulp van infraroodcamera’s. Er is volgens Greet meteen de eerste dag met een drone gezocht. Er is een helikopter uitgerukt. Een verlaten naburig vakantiepark is uitgekamd. Duikteams zijn non-stop aan het zoeken in het water en doorzoeken de sloten langs de zeer drukke weg waarover het Shuttlebusje rijdt waaruit Koen is gestapt en vanwaar hij terug moest lopen naar de camping. „Koen kan langs het meer of langs die drukke weg terug zijn gelopen.”

Moeder Greet ziet hoop verdampen: Koen al drie dagen vermist
De weg die vanuit het dorp naar de entree van Eurocamping Pacengo, de camping waar de ouders van de vermiste Koen van Keulen staan, loopt.
© Foto ANP

Grote troep campinggasten

Ook is er gezocht naar sporen van een aanrijding. Greet is zeer te spreken over de Italiaanse politie. „We worden overal bij betrokken en we mogen alles zien. De beelden van camera’s langs de weg mochten we zelf bekijken.” Maar op het vier uur lange beeldmateriaal geen Koen. „Op mijn oproep op Facebook komen tips binnen van mensen die menen dat ze Koen hebben gezien. De politie gaat overal achteraan.”

Meer dan 150 vrijwilligers van de Italiaanse brandweer en een grote troep campinggasten helpen zoeken. Het zoekgebied wordt steeds groter. „Hadden we maar een aanwijzing. Al was het maar een kleine. Zijn hoedje bij voorbeeld dat hij droeg. Als Koen bij iemand in een auto is gestapt, zitten we helemaal verkeerd. Straks komen er honden. Waar moeten die beginnen met zoeken?”

Twee soorten honden

Zondagochtend hebben Italianen volgens Greet al gezocht met honden. Maandag 23 juli arriveren er, met toestemming van de Italiaanse overheid, honden uit Nederland met 17 begeleiders voor wie nu alles in gereedheid wordt gebracht. Vanuit Nederland is een vrijwilliger van Dutch Rescue Dogs met een zoekhond onderweg naar Italië.

Ook een team met elf honden van Stichting Reddingshonden RHWW reist af. Greet: „Je hebt verschillende soorten honden: je hebt ze die op reuk afgaan en honden die kunnen ruiken of iemand ergens ligt, in het water of op het land. Wij wilden ze allebei. Daar stonden we op.”

Burgemeester

Op de camping wordt het gezin bijgestaan door een medewerker van het Nederlandse consulaat. De burgemeester is geweest. Ondertussen arriveerden de ouders van een van de vrienden in Italië. Een tweede ouderpaar is onderweg. Ook de familie van de Van Keulens zijn die kant op om Greet, Gert Jan en Koens oudere broer bij te staan. Greet vroeg de commandant van de politie ’hoe lang gaan jullie nog door’. „We gaan door”, was zijn antwoord.

Koens broer en zijn vrienden kampen volgens Greet met schuldgevoelens. Waren zijn broer en de ene vriend maar niet gaan lopen. Hadden de andere twee vrienden maar harder geroepen toen het shuttlebusje wegreed. „Ik kan ook denken ’waren we hier maar niet naartoe gegaan’. Maar het heeft geen zin. Daar moeten we van af. We kunnen niemand de schuld geven”, zegt Greet. „Hij is het, Koen is het die is blijven zitten.”

Moeder Greet ziet hoop verdampen: Koen al drie dagen vermist
Bliksem verlicht een bord met de naam van het dorpje Pacengo waar op Eurocamping Pacengo de ouders van de vermiste Koen van Keulen staan.
© Foto ANP

De nacht van donderdag op vrijdag

Koen was in de nacht van donderdag 19 juli op vrijdag 20 juli stappen met zijn broer en drie vrienden in de plaats Lazise aan de zuidoostelijke oever van het Gardameer. Koen en twee vrienden reden met een shuttlebus terug naar de camping, Eurocamping Pacengo, ten zuiden van Lazise. Zijn broer en de derde vriend liepen terug. ,,Het busje was vol. Koen zat achterin’’, vertelt zijn moeder.

,,Volgens getuigen sprak hij met een meisje. Zijn vrienden zaten voorin. De vrienden stapten uit bij de camping en riepen Koen: ’Je moet eruit’. Of hij het niet hoorde? Het busje reed alweer door.” Over wat er daarna is gebeurd tast Greet in het duister.

Getuigen verklaren dat Koen bij de volgende stop, 3,5 kilometer verderop, bij camping Gasparina uitstapte. ,,Wilde hij terug lopen?” Greet kan er alleen maar naar raden.

,,Alle jongeren op onze camping en twee andere campings werden ondervraagd. Jongens verklaarden het meisje vaker te hebben gezien in de disco in Lazise. Zij zou op een camping tussen de onze en Gasparina staan.”

Een medewerkster van een hotel zou Koen in de vroege ochtend hebben gezien. Met een meisje. Dat meisje is getraceerd. Het bleek te gaan om een persoonsverwisseling.

Lees hier meer over de zoektocht naar Koen

detailkoen.pdf

Meer nieuws uit Nieuws