Scholen worstelen met privacywet

Scholen worstelen met privacywet
De jaarlijkse geslaagdenbijlage van deze krant is onhaalbaar geworden door de privacyregels waar scholen zich aan moeten houden.
© foto aNP
Amsterdam

Scholen worstelen met de privacywet. Er is nog veel onduidelijkheid. ,,Dat de privacy nog niet bij iedereen op de radar staat is een kwestie van bewustwording en cultuur”, verklaart Job Vos, adviseur privacy en ict in het onderwijs bij Kennisnet.

De telefoon rinkelt al weken onophoudelijk bij de helpdesk van Kennisnet. Schoolbestuurders willen nog van alles weten over privacy. Geen ander die er zoveel van weet als Vos, afgestudeerd aan de Universiteit Leiden.

Hij is jurist bij Kennisnet dat de overkoepelende onderwijsorganisaties PO-raad, VO-raad en MBO-raad adviseert en ondersteunt.

,,Scholen hadden het jaren geleden al allemaal kunnen regelen”, zegt Vos.

De nieuwe Europese privacywet (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is al sinds 2016 van kracht. Lidstaten kregen twee jaar om eraan te voldoen. Maar Vos snapt wel dat de privacy nu pas prangend wordt.

,,Scholen hebben veel meer te regelen dan alleen privacy. En het onderwerp staat nog niet bij iedereen scherp op de radar. Als ik vier jaar geleden zou hebben opgemerkt dat ze wat aan privacy moeten doen, zouden schoolbestuurders mij schaapachtig aangekeken hebben en in de lach zijn geschoten. Het heeft alles te maken met bewustwording en cultuur.”

Rondstrooien

Sinds 2016, het jaar waarin de Europese privacywet van kracht werd, moeten scholen afspraken maken met leveranciers van digitale leermiddelen. De laatsten mogen niks opslaan in de Verenigde Staten. Scholen moeten

Magister beveiligen, geen apps gebruiken die data verzamelen voor Amerikaanse bedrijven, geen persoonlijke gegevens over leerlingen op de mail zetten, geen cijferlijsten rondstrooien op de digitale snelweg.

Scholen moeten informatie over gedrag, leerstoornissen en dyslexie goed afschermen. Vos: ,,Scholen beschikken over heel veel persoonsgegevens. Informatie mag niet in verkeerde handen vallen. Daar moet net zo zorgvuldig mee om worden gegaan als met een medisch dossier.”

Strenger

Vos krijgt heel veel vragen van scholen over foto’s. Scholen moeten tegenwoordig aan leerlingen vragen of er foto’s van hen op de website, op Facebook of in brochures geplaatst mogen worden.

,,Dat laatste mocht al nooit maar nu is het allemaal veel strenger geworden. Scholen moeten nu ook uitleggen wat het doel van de foto’s is en waar ze de foto’s gaan delen”, zegt Vos.

,,Ze moeten ook schriftelijk aantonen dat ze daadwerkelijk toestemming hebben. Ouders geven al dan niet groen licht voor leerlingen onder de 16. Leerlingen van 16 jaar en ouder geven zelf al dan niet toestemming.”

Kritisch

Volgens Vos zijn aan elke klas van dertig leerlingen een tot twee ouders verbonden die geen toestemming geven voor publicatie. Nog een of twee andere ouders zijn kritisch. Naar de mening van leerlingen is niet gevraagd.

Volgens Vos moeten scholen gewoon goed organiseren dat zij precies weten wie wel en wie er niet op de foto wil. ,,Net als bij kinderen die allergisch zijn.”

Namen en uitslagen van examens mogen nu ook niet meer zonder expliciete toestemming van leerlingen of hun ouders worden doorgegeven aan de krant. Vos adviseert de overkoepelende onderwijsorganisaties al langer om de handtekening voor toestemming te vragen op het moment dat examenleerlingen tekenen voor de cijferlijst van het schoolexamen.

Er zijn tot nu toe geen scholen die dat advies hebben opgevolgd, dus kan de geslaagdenbijlage niet gemaakt worden.

Sinds 25 mei van dit jaar is er een bepaling bij in de privacywet: scholen moeten een Functionaris Gegevensbescherming (FG) instellen. Niet alle scholen hebben die al. De Autoriteit Persoonsgegevens zal scholen niet meteen beboeten maar dan moet wel duidelijk zijn dat ze goed op weg zijn met hun hele administratie.

Leerlingen zijn zich wel vaak bewust van hun privacy. Uit onderzoek in 2015 van Kennisnet blijkt dat driekwart van alle leerlingen bewust privacy-instellingen aanpast.

20170621-bijlage-wef-wef001---hdc-1-173217_181463490.pdf

20160622-bijlage-wat-wat001---hdc-1-162017_159418392.pdf

Meer nieuws uit Nieuws