Stijgende bouwkosten nekken nieuwbouw Zeeheldenbuurt

In 2016 gingen deze woningen in de Evertsenstraat in de Zeeheldenbuurt tegen de vlakte.

In 2016 gingen deze woningen in de Evertsenstraat in de Zeeheldenbuurt tegen de vlakte.© Foto Hielco Kuipers

Liza Janson
Leiden

De nieuwbouw van 64 huizen in de Leidse Zeeheldenbuurt is uitgesteld vanwege stijgende bouwkosten. ,,De tijd heeft onze ambities ingehaald’’, zegt woordvoerder Wendy Grimbergen van woningbouwvereniging Portaal.

Portaal werkt sinds 2014 aan het opknappen van de wijk. Een groot deel van de huizen werd gerenoveerd en aan de Oosterhof werden in maart 41 nieuwbouwwoningen opgeleverd.

De huizen aan de Van Speykstraat, Zijlsingel en Evertsenstraat zouden begin dit jaar tegen de vlakte gaan om in de zomer volgend jaar plaats te maken voor 64 nieuwbouwwoningen. Maar dat laatste laat nu nog even op zich wachten. De bouwkosten zijn - door de drukte in de bouw - te hoog geworden. ,,De plannen zijn gemaakt in andere economische omstandigheden’’, verklaart Grimbergen.

Ad Hoc

Leegstandbeheerder Ad Hoc verhuurt tijdelijk alle woningen die leeg komen te staan. ’Dat doen we om de leefbaarheid en veiligheid van de buurt te behouden’, meldt Portaal in een brief aan de omwonenden.

Veel tijd

Hoe lang de nieuwbouw nog op zich laat wachten, is niet bekend. ,,Omdat we zo veel mogelijk sociale huurwoningen uit het oorspronkelijke plan willen bouwen, onderzoeken we wat er mogelijk is. Dat kost veel tijd.’’ Ook vindt de woningbouwvereniging het belangrijk dat de wijk dezelfde sfeer houdt.

Of er straks evenveel sociale huurwoningen komen als oorspronkelijk was bedacht, is nog niet duidelijk. ,,Zodra we weten welke richting we uitgaan met de Zeeheldenbuurt en welke consequenties dit met zich mee brengt, laten wij dit weten aan de bewoners.’’ Portaal verwacht over enkele weken meer duidelijkheid te hebben.

Ook bij andere projecten van de woningbouwvereniging spelen de stijgende bouwkosten een rol. ,,Maar deze zijn niet per se doorslaggevend. Dit hangt samen met meerdere factoren zoals uitstraling en bouwplaats.’’ Om welke projecten dit gaat, is niet bekend.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.