International Tax Centre gaat dicht

International Tax Centre gaat dicht
Het International Tax Centre is gevestigd op Rapenburg 63.
© Foto Leidsch Dagblad
Leiden

De Universiteit Leiden stopt met de opleiding International Tax Law, met ingang van het studiejaar 2019-’20. Als reden hiervoor geeft de universiteit op dat zij geen opvolger heeft kunnen vinden voor hoogleraar internationaal belastingrecht Cees van Raad (72). Van Raad is ook directeur van het International Tax Centre, dat gevestigd is aan het Rapenburg 63.

Op de achtergrond speelt mee dat Van Raad, als oprichter en directeur, helemaal vergroeid is geraakt met het International Tax Centre. Zo is hij de eigenaar van de twee panden die het ITC gebruikt, bepaalt hij zelf tegen welk bedrag hij ze aan de universiteit verhuurt en stelt hij zelf zijn eigen salaris vast. Hij gaat daarnaast zelf over de inhoud van de opleidingen, is de enige examinator en verhuurt daarnaast kamers aan zijn studenten.

Summer schools

Ook blijkt het ITC veel commerciële activiteiten te organiseren, zoals summer schools en cursussen in Jakarta, Panama, New Delhi en Sao Paulo. Ook krijgt het ITC veel sponsorgeld van onder meer accountancykantoren.

De opleidingen worden aangeboden tegen commercieel tarief: studenten betalen 19.000 euro per jaar - al krijgen ze daar veel voor terug. Het ITC staat bekend als een ’mini-Harvard aan de Rijn’.

Volgens het universitair weekblad Mare ’opereert het ITC sinds de oprichting in 1998 min of meer zonder financieel of bestuurlijk toezicht’, iets waarbij het College van Bestuur zich in de loop der jaren steeds ongemakkelijker begon te voelen.

Hoewel het centrum, dat hoge eisen stelt en alleen de allerbeste studenten toelaat, steeds als ’excellent’ is beoordeeld, kan de universiteit moeilijk toezicht houden op deze ’organisatie op afstand’, zoals zij die betitelt.

Tot het staken van de opleiding in 2019 heeft de universiteit besloten, om de tijd te hebben om belangstellenden, studenten en alumni te kunnen inlichten. ,,De diploma’s van alumni blijven uiteraard geldig en behouden hun waarde’’, zegt de universiteit in een reactie.

Van Raad zelf wil niet reageren op de voorgenomen sluiting. Desgevraagd zegt hij dat hij denkt ’dat de belangen van de Universiteit Leiden en van het ITC Leiden het beste gediend zijn met windstilte’.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.