Catawiki veilt penning uit tijd na Ontzet

© Foto Catawiki

Wilfred Simons
Leiden

Veilinghuis Catawiki veilt een kopie van een herdenkingspenning, die in 1574 in opdracht van de Staten van Holland is geslagen door de Dordrechtse muntmeester Gerard van Bylaers. Hilversummer Marco Robben kocht de vergulde penning vorig jaar op een rommelmarkt in Duitsland, naar eigen zeggen ’net over de grens bij Twenthe’. Hij zat in een doos met oude munten, die hij kocht voor 300 euro. Marktmeester Marcel Neuzerling van Catawiki zet de penning in voor minimaal 600 euro.

Na Leidens Ontzet beloonden de Staten van Holland de Leidenaars die voorop waren gegaan in de strijd tegen de Spanjaarden met de zogeheten Triumph Penning. Hierop is onder meer de Assyrische koning Sanherib te zien, die het beleg rondom Jeruzalem opheft (Jesaja 36-37), met als implicatie: Leiden is het nieuwe Jeruzalem.

Volgens numismaat Tim Poelman van de Amsterdamse muntenveiling Schulman bv. maakte Van Bylaers in de jaren daarna voor eigen rekening ook afgietsels van deze penning. Die verkocht hij aan ’gegoede burgers’ die graag een herinnering aan het beleg en ontzet van Leiden wilden hebben. Waarschijnlijk is dit zo’n munt. Originele geslagen munten duiken af en toe ook op veilingen op.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.