Leiden heeft geen boodschap aan belangen van Connexxion

Loman Leefmans
Leiden

Hoe boos de leiding van de Hilversumse busmaatschappij Connexxion ook is, het Leidse stadsbestuur heeft juridisch en planologisch niets verkeerd gedaan met het remiseterrein aan de Rijnsburgerweg. En dus blijft het omstreden voorkeursrecht van kracht.

Connexxion is al tien jaar niet meer de busmaatschappij in Leiden en omstreken. Maar de remise aan het begin van de Rijnsburgerweg, langs het spoor, is eigendom gebleven van het vervoersbedrijf. Vorige maand vestigde het stadsbestuur plotseling het voorkeursrecht op het terrein. Dat betekent dat als Connexxion het ooit te koop aanbiedt, de gemeente als eerste aan de beurt moet komen.

Leiden heeft het recht daartoe en maakte de stap om te voorkomen dat het perceel in handen komt van grondspeculanten. Het stadsbestuur ziet het liefst dat er woningen komen.

Connexxion was niet gecharmeerd van de juridische zet van de gemeente en reageerde boos en ontdaan omdat aan de belangen van de busmaatschappij voorbij was gegaan. ’De belangen van Connexxion behoeven in deze niet meegewogen te worden’, reageert het stadsbestuur nu.

Dat de busvervoerder het terrein daarom niet meer wil verkopen, maakt voor het stadsbestuur ook niet uit. Het voorkeursrecht blijft van kracht voor het geval het terrein toch in de toekomst nog een keer op de markt komt.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.