Cel en tbs geëist tegen Alphenaar

Arjan Schuiling
Alphen aan den Rijn

Alphenaar Joel van A. (47) werd al in 2016 al eens veroordeeld voor het aftuigen van zijn vriendin, maar ging opnieuw de fout in. In de Haagse rechtbank werd maandag een geluidsband afgedraaid waarop te horen was hoe Van A. andermaal hetzelfde slachtoffer mishandelde.

De klappen, doffe dreunen en het geschreeuw en gegil waren opgenomen door haar mobieltje. ,,Ik krijg er kippenvel van’’, zei de aanklaagster. Zij eiste negen maanden cel en een tbs met voorwaarden, een milde tbs-variant, tegen de hardleerse Alphenaar.

Hij stond de afgelopen dertig jaar al talloze malen terecht voor de meest uiteenlopende delicten. Voor een steekpartij nabij het Alphense winkelcentrum de Herenhof, drugs, geweld, maar dus ook voor het mishandelen van hetzelfde slachtoffer als waar de zaak nu om draait.

Smeken

Dat nieuwe gewelddadige incident was op 15 juli in de woning van de verdachte. ,, Ze had vaak aanvallen, dan ging ze schreeuwen’’, betoogde Van A. Hij deed dan zijn arm om haar hals en zijn hand op haar mond als in een soort verwurging. Maar ook vielen er volgens het slachtoffer rake klappen. ,,Hij bleef maar met zijn vuisten op mij inslaan, ondanks dat ik smeekte om te stoppen.’’ Ze hield aan de mishandeling een grote blauwe plek op haar bovenarm over, rode striemen in haar nek en ook een blauwe plek op haar borstbeen.

Werkstraf

Volgens Van A.’s advocaat zou het goed zijn om een werkstraf op te leggen, zodat zijn cliënt een dagbesteding heeft. Verder zou Van A. volledig toerekeningsvatbaar zijn en dus ontbreekt de basis voor een tbs met voorwaarden, aldus de raadsman.

De verdachte zei in reactie op de in de rechtszaal afgespeelde geluidsfragmenten: ,,Ik schrik dat ik haar zoveel pijn heb gedaan, ze was die dag heel bang voor mij.” De 47-jarige gaf verder aan zich te kunnen vinden in de verlenging van het contactverbod met het slachtoffer met wie hij zo’n zestien jaar een relatie heeft gehad en drie kinderen heeft. ,,Het is met pijn in mijn hart, maar ik zie geen toekomst meer met haar”, aldus de verdachte.

Uitspraak 19 november.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.