Leeuw prominent in nieuw gemeentewapen Noordwijk

Leeuw prominent in nieuw gemeentewapen Noordwijk
De ambtsketen van Noordwijkerhout met daaraan de penning van Noordwijk. Rechts de penning van Noordwijkerhout.
© Foto Leidsch Dagblad
Noordwijk

In het wapen van de nieuwe gemeente Noordwijk neemt de Hollandse leeuw een prominente plek in.

Daarvoor is geen compromis nodig tussen de huidige gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout, die per 1 januari opgaan in het nieuwe Noordwijk. Immers de huidige wapens van beide dorpen hebben nu al de afbeelding van een leeuw. Die van Noordwijk is zwart (sabel) op een zilveren achtergrond, die van Noordwijkerhout goud op een blauwe (azuur) achtergrond. Sinds 1976 staat daar ook een kroon op.

Waar bij de keuze voor een nieuw gemeentelijk logo de bevolking werd betrokken, daar ligt de keuze van een nieuw wapen in handen van de Hoge Raad van Adel. De burgemeesters Gerrit Goedhart (Noordwijkerhout) en Jan Rijpstra (Noordwijk) hebben al een eerste van mogelijk meerdere ontwerpen gezien. Daarin stond een gouden leeuw afgebeeld tegen een blauw-zilveren achtergrond. De kroon krijgt daarbij ook een plek. Vermoedelijk is het nieuwe wapen pas in de zomer af.

Ook moet er een nieuwe ambtsketen komen voor de burgemeester. Daarover gaat de nieuwe gemeenteraad. Goedhart en Rijpstra stellen voor om in de tussentijd de medaille aan de keten van Noordwijkerhout te hangen. Zij willen dit exemplaar in ieder geval overhandigen aan de burgemeester die tijdelijk de zaken waarneemt, totdat er een nieuwe eerste burger is benoemd.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek