Hazerswoudse arts mag niet in gevangenis werken

Hazerswoudse arts mag niet in gevangenis werken
Den Haag

Een 67-jarige arts uit Hazerswoude-Rijndijk mag niet meer als huisarts werken voor gedetineerden in de gevangenis van Alphen aan den Rijn, zo oordeelt de Raad van State met een definitieve uitspraak.

De raad is het eens met de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten dat dokter Gerard Veldt niet langer voldoet aan de criteria die gelden voor het specialisme huisarts. De reden is dat Veldt alleen nog met gedetineerden werkt en niet langer minimaal acht uur per week in een reguliere huisartsenpost werkt. Om als huisarts te kunnen werken moet je volgens de Registratiecommissie ook regelmatig vrouwen en kinderen op het spreekuur krijgen.

De Raad van State is het in hoger beroep met de commissie eens dat het werken met gedetineerden, meestal mannen met vaak specifieke problemen(drugs- en alcoholverslaving), een apart specialisme is.

De uitspraak is een tegenvaller voor de arts uit Hazerswoud. Hij heeft tijdens zijn werkzame leven enorme ervaring als huisarts opgedaan en wilde zich na zijn pensionering nog op tijdelijke basis inzetten voor gedetineerden. Zijn jarenlange ervaring als huisarts telt niet mee, zo blijkt uit de uitspraak.

Veldt vindt dat bovendien discriminatie naar geslacht. Er zitten nu eenmaal veel minder vrouwen en nauwelijks kinderen in een gevangenis. De Raad van State gaat hier in de uitspraak niet op in.

De man heeft nu de keuze om te stoppen met het werk in de gevangenis of alsnog acht uur per week op een huisartsenpost te gaan werken.

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie