Leids Universitair Medisch Centrum op nummer 1 in stresstest umc’s

Leids Universitair Medisch Centrum op nummer 1 in stresstest umc’s
Amsterdam

Met een tien komt het Leids Universitair Medisch Centra als beste uit de financiële stresstest voor ziekenhuizen.

Ook het Maastricht UMc, het Erasmus MC, AMC, en VUmc scoorden een tien, maar het LUmc heeft zijn financiële zaken nog net wat beter in orde. Sowieso lijken alle acht universitaire medische centra in Nederland kerngezond, blijkt uit het onderzoek van BDO Accountants en adviseurs. Zij scoorden in 2017 gemiddeld een 9,2 voor hun financiële situatie. Het Radboudumc in Nijmegen is hekkensluiter met het rapportcijfer 7.

De cijfers van de universitaire medische centra staan in groot contrast met de algemene ziekenhuizen in Nederland. Die scoorden voor het jaar 2017 een gemiddelde van 7,2. Veertien ziekenhuizen behaalden een onvoldoende.

Noodklok

BDO voert de stresstest voor algemene ziekenhuizen al sinds 2012 uit. Dit jaar is voor het eerst de financiële conditie van de universitair medische centra onderzocht.

Chris van den Haak, voorzitter van de ’branchegroep zorg’ van BDO, noemt de gunstige uitkomsten ’opvallend’. Bij de algemene ziekenhuizen, die gemiddeld het cijfer 7,2 scoorde, luidde hij vorige maand de noodklok en waarschuwde Van den Haak voor een ’zorginfarct’.

Toch is hij niet helemaal gerust. „De effecten van het hoofdlijnenakkoord medisch specialistische zorg en de ontwikkeling rondom zorg op de juiste plek zal ook impact hebben op deze ziekenhuizen”, voorspelt Van den Haak. Hij doelt op ’stijgende kosten van innovatie en dure geneesmiddelen’. „Daarnaast zullen ook de UMC’s zich niet kunnen onttrekken aan de druk van toenemende zorgvraag en het vinden van het juiste personeel.”

Bij de stresstest vergeleken de onderzoekers de jaarrekeningen van 2017 van acht umc’s. Gekeken is naar zaken als rendement, liquiditeit, solvabiliteit en personeelskosten.

Meer nieuws uit Regio

Keuze van de redactie