Nieuwe woningen in ’Aramcobunker’

Nieuwe woningen in ’Aramcobunker’
Het kantorencomplex van Aramco en later Jacobs, met rechts daarvan een deel van de wijk Bockhorst.
© archieffoto
Leiden

Het grote kantoorcomplex aan de Plesmanlaan 100 wordt omgebouwd tot woningen. Tenminste, de Haagse eigenaar Urban Interest heeft al twee jaar plannen om het gebouw om te vormen, maar nu werkt de gemeente Leiden daar ook nadrukkelijk aan mee. Een intentieovereenkomst is inmiddels door beide partijen ondertekend.

Het bewuste kantoorpand heeft een bunkerachtige structuur omdat het ooit werd opgetrokken voor de Arabische oliefirma Aramco. Later werd het pand overgedaan aan het Amerikaanse ingenieursbureau Jacobs. Dat internationale bedrijf verkaste twee jaar geleden naar Den Haag waarmee de toen grootste particuliere werkgever uit Leiden vertrok.

Sindsdien heeft vastgoedfirma Urban Interest, vertegenwoordigd door dochteronderneming Hericon bv, altijd oren gehad naar het ombouwen van het pand nabij de Verbeekstraat. Achter dat voornemen schaart het stadsbestuur zich nu. Sterker nog, de komende maanden wordt niet alleen het ombouwen tot een appartementencomplex onderzocht, maar ook of er naast de kolos een nieuwe toren kan worden neergezet met bedrijfsruimtes en winkels. Dat moet volgens de gemeente wel duurzaam gebeuren en met inbreng van buurtbewoners.

Veel bewoning is er niet rond de Plesmanlaan. Alleen aan de achterkant van het complex ligt de wijk Bockhorst en daar hoeven de plannenmakers vooralsnog weinig weerstand van te verwachten. ,,Waar kijk je liever op uit?’’, vraagt Ferry Veijgen zich hardop af. ,,Op grote, deels leegstaande kantoren of op woningen’’, aldus de beoogde voorzitter van de wijkvereniging die later deze maand wordt heropgericht.

Super

Bockhorst is de meest westelijke woonwijk van Leiden. Voor dagelijkse boodschappen zijn de bewoners aangewezen op het stationsgebied of het Diamantplein, beide op ongeveer anderhalve kilometer. Mochten er meer woningen komen aan de rand van de wijk, dan ligt het in de lijn der verwachting dat er zich onder meer een buurtsuper of wijkwinkel vestigt. De kans daarop wordt nog groter als aan de andere kant van de Plesmanlaan bij de Einsteinweg een (studenten)woonwijk uit de grond wordt gestampt. Daarvoor liggen concrete plannen klaar. En er zijn ook zeer voorlopige ideeën voor woningen op de paardenwei nabij het hoofdkantoor van Zorg en Zekerheid en hotel Holiday Inn.

Leven

Over die grote bouwontwikkelingen heeft Veijgen nog geen uitgesproken mening, anders dan dat hij winkels in de directe omgeving wel ziet zitten. ,,Dan komt er hier wat meer leven in de brouwerij.’’ Het plan voor de ’Aramcobunker’ wordt begin volgend jaar met buurtbewoners besproken en daarna beslist de gemeenteraad.

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie