Anderhalf jaar cel voor Voorschotense vrouw na brandstichting woning

Anderhalf jaar cel voor Voorschotense vrouw na brandstichting woning
Den Haag

Een 41-jarige vrouw uit Voorschoten moet anderhalf jaar de cel in voor het stichten van brand in een huis in de Haagse wijk Kortenbos. Daarnaast krijgt ze een voorwaardelijke celstraf van een half jaar.

Op 22 januari van dit jaar werden bewoners van de Haagse woonwijk omstreeks acht uur in de ochtend opgeschrikt door de brand. De brandweer had de vlammen in de woning na een half uur al onder controle. De 41-jarige verdachte bewoonde samen met een andere vrouw het huurhuis.

De vrouw zei twee weken geleden bij de Haagse rechtbank dat ze ’niets te maken had’ met brandstichting. Ze vermoedde dat de brand was veroorzaakt door gebrekkige elektrische bedrading, of was ontstaan in de elektrische deken van haar huisgenote.

Speculatief

De rechtbank vindt deze verklaringen van de verdachte voor de brand ’speculatief’. De rechters gaan uit van het onderzoek van twee experts, die menen dat de woningbrand is aangestoken.

Omdat de vrouw op het tijdstip van de brand als enige in huis was, moet zij volgens de rechtbank wel de dader zijn.

Tijdens de zitting verklaarde de vrouw ook, dat ze al naar haar werk was toen het brandalarm af ging. Volgens de rechtbank blijkt uit gegevens van de telefoonmast dat ze toen nog thuis was. „Uw tijdslijn klopt niet’, zei de rechter. „U hebt tegen ons gelogen.”

Waarom de vrouw de brand gesticht heeft, is volgens de rechter onduidelijk. „Naar uw motieven kunnen we alleen maar raden.” Mogelijk dat de huurster in paniek was vanwege een aangekondigde inbeslagname van haar spullen, in verband met schulden.

Schadevergoeding

De verdachte uit Voorschoten moet van de rechtbank haar toenmalige huisgenote, die haast al haar spullen kwijtraakte, een schadevergoeding van 13.500 euro betalen.

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie