Werkstraf voor onoplettende trucker in Zwammerdam

Werkstraf voor onoplettende trucker in Zwammerdam
Zwammerdam

De vrachtwagenchauffeur die op 30 mei vorig jaar een ernstig ongeval veroorzaakte op de N207 in Zwammerdam is veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur.

De 57-jarige chauffeur sloeg met zijn vrachtwagen met aanhanger af, naar de oprit van de N11. Daarbij ramde hij een personenauto met een gezin erin: een man en vrouw met een 11-jarige jongen.

De vrouw liep ernstige verwondingen op. Ze brak een groot aantal ribben, een sleutelbeen, en het slaapbeen in haar hoofd. Daarnaast liep ze een bloeding in haar hersenvlies op. Ze lag twee weken in het ziekenhuis, waarvan drie dagen op de intensieve care, zo bleek twee weken geleden bij de Haagse rechtbank. De man liep kneuzingen op en een bloeduitstorting. De jongen bleef min of meer ongedeerd, op een snee in zijn gezicht na.

,,Ik reed door rood”, bekende de Groningse chauffeur twee weken geleden op de strafzitting. Eerder had hij bij de politie nog gezegd dat hij door oranje was gereden. Hij was afgeleid door de verkeersborden, zei hij tegen de rechters.

De officier van justitie vond dat geen geloofwaardig verhaal. Hij meende dat de chauffeur bewust door rood was gegaan. De rechtbank houdt het erop dat de man ’zeer onoplettend’ heeft gereden. Bovendien reed hij te hard, al was het maar acht kilometer.

,,Aan een chauffeur mogen hogere eisen gesteld worden dan aan andere verkeersdeelnemers’’, noteerde de rechtbank in de uitspraak. Daarom krijgt de man een iets hogere werkstraf dan de 160 uur die officier van justitie eiste.

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie