Top 5 uittips voor Leiden en omgeving

Top 5 uittips voor Leiden en omgeving

De komende dagen is er weer van alles te doen in leiden en omgeving, De redactie geeft vijf uittips.

Uittip 1

Het Leidse Scheltema gaat bijna twintig jaar terug in de tijd. Terug naar 1999. Op het feest vrijdagavond vanaf 21.00 uur maakt ook de Leidse Prince, Prince Faar, zijn opwachting.

’Party like it’s 1999’ is de titel van het evenement vrijdagavond in de voormalige textielfabriek aan de Leidse Marktsteeg. Met zo’n naam mag het repertoire van Prince niet ontbreken. Omdat de echte Prince op 21 april 2016 overleed, is Prince Faar uit Leiden gestrikt voor een optreden.

Tegenwoordig treedt Prince Faar op twee manieren op. Soms staat hij met een grote formatie van elf muzikanten op het podium. Meestal is daar echter geen budget voor en moet hij in zijn eentje het publiek vermaken. Ook in Scheltema doet hij morgen een solo-optreden. „Ik doe een stuk of vier nummers: ’Purple rain’, ’Raspberry beret’ en natuurlijk ’1999’.”

Op ’Party like it’s 1999’ draaien ook twee dj’s die in het verleden in de roemruchte Leidse disco Koets-O-Theek de muziek verzorgden.

Uittip 2

Top 5 uittips voor Leiden en omgeving

Het is een soort afsluiting van het Leiden International Film Festival (LIFF), maar staat volledig op zichzelf. Funked Up zaterdagavond in Scheltema is een minifestival met funk, jazz, soul, afro en hiphop.

We hebben de allerlaatste Leidse show van TenTemPiés”, zegt organisator Peter Knoppert. De Amsterdams-Chileense band vierde in het voorjaar nog het tienjarig bestaan in Paradiso, maar heeft onlangs besloten zichzelf op te heffen. De bandleden gaan zich op nieuwe projecten richten. Wie hun aanstekelijke mix van stijlen nog eens aan den lijve wil ondervinden, kan zaterdag dus terecht in de voormalige dekenfabriek aan de Leidse Marktsteeg.

Tweede hoofdact is Destructive Penguins. Knoppert: „Deze Leidse band stond vier jaar geleden voor het eerst op ons evenement. Ze zijn nu letterlijk en figuurlijk volwassen geworden. Ze maken er altijd een wervelende show en passen daarom goed op Funked Up.”

Funked Up bestaat inmiddels al een paar jaar. Organisator Peter Knoppert voegt binnenkort een ander concept toe aan de Leidse uitgaansagenda: What’s Up. Hij wil op deze avonden de nieuwste trends op het gebied van jazz, funk en fusion laten horen.

Uittip 3

Het is zondag exact honderd jaar geleden dat met een wapenstilstand een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. In cultuurhuis De Paulus in Oegstgeest wordt daar zondag 11 november met een muzikaal programma bij stilgestaan.

De Groote Oorlog ’een concert in brieven’ van schrijver/componist Elmer Schönberger heeft Barbara Kozelj als sopraan en Doris Hochscheid en Frans van Ruth op cello en piano.

Vooral het oorlogsverleden van de componist Maurice Ravel krijgt veel aandacht in het programma. Ravel wilde heel graag ingelijfd worden bij het leger, maar hij werd te klein en te licht bevonden. „Hij is uiteindelijk aangenomen als vrachtwagenchauffeur”, weet Schönberger. De componist schreef veel brieven aan zijn broer, zijn moeder en zijn vrienden. Uit die brieven maakte Schönberger een selectie.

Het concert begint om 16.00 uur, cultuurhuis De Paulus, Oegstgeest. Kaarten via Rijnlandse Boekhandel in Oegstgeest en Plato in Leiden. www.muziekkamer-oegstgeest.org

Uittip 4

Top 5 uittips voor Leiden en omgeving

Herman van Veen staat vrijdag 9 zaterdag 10 november met liedjes en verhalen in Castellum te Alphen aan de Rijn. Van Veen speelt viool, zingt, schrijft, componeert, schildert en is de geestelijk vader van de

beroemde eend Alfred Jodocus Kwak. Van zijn hand verschenen tot op heden 183 cd’s, 26 dvd’s en een tachtigtal boeken.

In 2016 ontving hij de Lennaert Nijghprijs voor beste tekstschrijver. In 1966 beklom hij voor het eerst het podium en sindsdien reist hij met zijn voorstellingen de wereld rond.

Uittip 5

Op acht dinsdagavonden biedt de Stadsgehoorzaal een podium voor nieuw cabarettalent. Vanavond staat Kasper van der Laan in de Breezaal met ’Gewapend beton’.

Van der Laan won de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival 2018. In zijn show probeert hij grip te krijgen op de absurditeit van het alledaagse.

Luuk van der Vaart staat in het voorprogramma. Deze geboren en getogen Leidenaar won in 2017 de publieksprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival. Speciaal voor Lachstof vertelt hij elke maand een ander verhaal over zijn jeugd in Leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie