Makelaar voor conflicten in Leiden

Loman Leefmans
Leiden

Leiden moet een conflictmanager aanstellen. Die moet als onafhankelijke ’scheidsrechter’ optreden als een ruzie tussen gemeente en bewoners op een juridische strijd dreigt uit te lopen. ,,De man of vrouw verdient zichzelf terug’’, zo is de stellige overtuiging van bedenker Maarten Kersten, raadslid voor Partij Sleutelstad.

De gemeente Leiden ligt regelmatig met de eigen inwoners in de clinch. Niet zelden eindigt zo’n conflict bij de bezwaarcommissie.

Dat betekent dat de zowel de lokale overheid als de bezwaarmakers zich laten vertegenwoordigen door ingehuurde juristen, terwijl de ook de commissie bestaat uit raadslieden die door de gemeente worden betaald.

Daardoor loopt zelfs de kleinste kwestie als snel in de papieren, vorig jaar ging ongeveer anderhalf miljoen euro eraan op.

Een conflictmakelaar die in een vroegtijdig stadium partijen tot elkaar weet te brengen, verdient zichzelf al snel terug en kan zelfs voor een besparing zorgen. Ook de toon tussen de bakkeleiende gemeente en inwoners kan door een soort lokale rijdende rechter worden verzacht.

Volgens Kersten vormen het gedoe over festiviteiten op de Kaasmarkt en het conflict met omwonenden van de Lorentzschool twee goede voorbeelden waar een vervelende juridische aanvaring tussen betrokken partijen vermeden had kunnen worden.

Of het makelaarplan van Kersten ook wordt ingevoerd, daarvoor is later deze week een meerderheid in de gemeenteraad nodig.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.