Premium

Warmond schrikt weer op van bom Koudenhoorn

Warmond schrikt weer op van bom Koudenhoorn
Het met een plaat afgedekte gat in de brug.
© foto hmc
Warmond

Twijfel over wie er verantwoordelijk zijn voor de tweede bomaanslag op Koudenhoorn is er bij niemand deze maandagochtend op het Warmondse recreatie-eiland. Alle vingers wijzen richting de botenbende, van wie de bootjes aangemeerd liggen op luttele meters van de brug waar zondagavond om tien uur opnieuw een explosief ontplofte.

De tweede bom ging niet zoals de eerste af bij de woonboot van de Warmonder die met dorpsgenoten al langer aandrong bij de gemeente op actie tegen de botenbende. Deze keer was het aan de overkant van de brug op het eiland. Een houten plaat markeert de plek waar deze tweede bom een gat van een kleine dertig centimeter doorsnee in de kunststoffen balken van de oprit heeft geslagen. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en roept getuigen op zich te melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-0700.

Omwonende Elly van Winsen hoorde zondagavond om tien uur een zware knal. ,,Ik wist meteen dat het iets buiten was’’, zegt ze. Toen ze vervolgens geen sirenes van brandweer of ambulances hoorde, was ze een beetje gerustgesteld: er was in elk geval niemand gewond geraakt en de woonboot van haar inmiddels uit veiligheidsoverwegingen elders ondergebrachte goede kennis stond in elk geval niet in brand.

Op zich logisch dat de nieuwe bom niet opnieuw bij de woonboot is gelegd, denkt ze: sinds de aanslag van vorige week houden camera’s de boot en de directe omgeving in de gaten. Die blijven daar in elk geval tot 4 december hangen, heeft de gemeente direct besloten, twee weken langer dan de bedoeling was.

De aanpak van de botenbende kan de Warmonders inmiddels niet snel genoeg gaan. Een vrouw die haar hond uitlaat weet te melden dat haar portemonnee bij Albert Heijn bijna was gerold. Door een lid van de bende, voegt ze er bijna ten overvloede aan toe. ,,Als de gemeente nu niet heel snel wat gaat doen, dan komen we zelf wel in actie. Ik zie hier wel een burgerwacht rondlopen’’, zegt een ander.

De gemeente Teylingen wil wel tempo maken. Samenscholingen werden na de bom van vorige week zondag al per direct verboden. Donderdag nam de gemeenteraad versneld een aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening aan, waarmee de drie resterende jachten van de bende en de overlast door de leden in het dorp zelf kunnen worden aangepakt. Aanstaande donderdag worden de nieuwe regels al van kracht. Begrip dat het niet sneller kan, is er overigens ook. ,,De burgemeester moet zich natuurlijk wel aan de wet houden’’, beseft een Warmondse.

De gemeente doet volgens burgemeester Carla Breuer alles wat binnen haar vermogen ligt. Het nieuwe incident ’versterkt uiteraard de zorgen die er al zijn over de overlast’. ,,Gemeente, politie en openbaar ministerie beoordelen dagelijks de in te zetten maatregelen.’’

De gemeente zorgt in ieder geval tot en met volgende week maandag voor extra toezicht van professionele beveiligers, in overleg met de politie. Naast de verlenging van het cameratoezicht kan Breuer ook nog het voor twee weken geldende samenscholingsverbod verlengen. Verder kan de gemeente donderdag concreet actie ondernemen om de boten van de bende weg te krijgen. Die procedure neemt overigens wel wat tijd in beslag.

Van de drie mannen die vorige maand werden opgepakt, zit de leider nog tot begin volgend jaar in voorarrest. De andere twee moeten te zijner tijd voorkomen voor de Haagse rechtbank.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.