Symposium over sportfilosofie in Leiden

Symposium over sportfilosofie in Leiden
Leiden

Sport, zowel op recreatief als op topniveau, neemt een belangrijke plaats in onze samenleving. Toch, zegt de Leidse sportfilosofe Nathanja van den Heuvel, is het niet vanzelfsprekend ’wat sport is en waartoe het dient’.

Wanneer spreken we eigenlijk van sport? Het Europese Hof moest eraan te pas komen om vast te stellen dat bridge geen sport is, en dus niet in aanmerking komt BTW-vrijstelling. Maar of dat voor e-sport, Formule 1-racen en Thaiboksen wel geldt, staat open voor discussie.

Van den Heuvel is de drijvende kracht achter het Symposium sportfilosofie, vrijdagmiddag in het P.J. Veth-gebouw van de Universiteit Leiden.

Symposium over sportfilosofie in Leiden
Nathanja van den Heuvel.
© Publiciteitsfoto

Sportfilosofie ontstond in de jaren ’70 in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, rondom vragen als dopinggebruik, matchfixing, het feit dat veel sporten door mannen worden gedomineerd en het vaak daarmee samenhangende seksisme.

Bestaande filosofische modellen, zoals die van Michel Foucault, verklaren sport niet goed, vindt Van den Heuvel. Zij deed onderzoek naar voetbal vanuit feministisch standpunt en interviewde hiervoor onder meer topvoetbalsters.

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie