Katwijk dokt flink voor restauratie van De Waaier

Katwijk dokt flink voor restauratie van De Waaier
De Waaier omstreeks 1929.
© foto gemeente
Katwijk

Het Katwijkse college wil bijna 160 mille bijdragen aan de verbouwing van het pand De Waaier op het terrein van het Zeehospitium tot woonhuis.

Het terrein heeft de afgelopen jaren een grote verandering ondergaan en ook de komende jaren zal op dit terrein, waar vroeger tbc-patiënten werden verpleegd, nog veel veranderen. Naast het bijbouwen van vele woningen krijgen ook bestaande gebouwen een nieuwe bestemming. Eén van deze gebouwen is het paviljoen Feyenoord, omdat hier vroeger veel Rotterdamse kinderen kwamen om te herstellen. Later werd het in expressionistische stijl gebouwde pand ‘De Waaier’ genoemd.

De Waaier is één van de weinige panden aan de Boulevard die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd, samen met Villa Allegonda, de Oude kerk en de Vuurbaak. Om die reden is het pand in 2003 aangewezen als gemeentelijk monument.

Het gebouw heeft een aantal jaar geleden de bestemming wonen gekregen. De huidige eigenaren willen dit karakteristieke gemeentelijke monument, met zijn gebogen zuidgevel, graag gaan gebruiken als woning. De verbouwing viel echter bar tegen, onder meer door de vondst van asbest waardoor grote delen moesten worden gesloopt. Die worden weer gerestaureerd, maar daardoor kost de restaurant nu tegen de 3,5 ton. Het college wil daarvan ongeveer de helft voor rekening van de gemeente nemen. In de monumentenpot blijft nog genoeg geld over voor andere restauratieklussen, verzekert het college.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Keuze van de redactie