Tien miljoen voor Regiodeal Groene Hart

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.© Foto ANP

Binnert Jan Glastra
Den Haag

De regiodeal om bodemdaling in het Groene Hart tegen te gaan, krijgt maximaal 10 miljoen euro. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Gemeenten, waterschappen en provincies hadden 13 miljoen euro gevraagd.

Het gaat om de eerste tranche uit een pot van 950 miljoen euro die minister Carola Schouten (landbouw en natuur) in februari beschikbaar stelde. Elf andere regiodeals in het land krijgen samen 205 miljoen. Regio’s investeren er zelf minimaal evenveel in. De komende maanden moeten de regiodeals verder worden uitgewerkt en een keuze worden gemaakt voor specifieke projecten.

In de regiodeal Groene Hart zit onder meer het project ’Living Labs, Boeren met hoog water’, een initiatief van de proefboerderij in Zegveld net over de provinciegrens bij Nieuwkoop. De provincie Zuid-Holland nam daarvoor vorige week woensdag al een half miljoen euro in de begroting op.

Uitgangspunt van dat project is om in de praktijk te experimenteren met veel hoger waterpeil in veenweidegebieden. Dat is hard nodig tegen bodemdaling en voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. Maar voor boeren in het gebied betekent het een enorme verandering. Koeien zakken weg in zulke natte weiden. Een van de ideeën is daarom om uit te proberen of het met kleinere koeiensoorten wel kan. En ook lang niet alle gewassen zijn bij zoveel vocht gebaat, dus ook naar andere mogelijkheden op dat gebied wordt gezocht. Het project moet leiden tot manieren om de grond nat rendabel te kunnen benutten, maar is ook van belang om betrokken partijen ervoor enthousiast te krijgen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.