Koelizjnikov wint in Japan, Kai Verbij uit Hoogmade vierde

Kai Verbij, eerder in actie.

Kai Verbij, eerder in actie.© ANP/archieffoto

OBIHIRO

Kai Verbij heeft bij de eerste wereldbeker schaatsen in Japan op de tweede 500 meter het podium net gemist. De sprinter uit Hoogmade belandde met een tijd van 34,94 op de vierde plaats. De overwinning was voor de Rus Pavel Koelizjnikov, die in Obihiro zegevierde met een baanrecord (34,61).

De Japanner Ryohei Haga eindigde als tweede (34,71) en olympisch kampioen Havard Lorentzen moest genoegen nemen met brons (34,77). De Noor had vrijdag de eerste 500 meter op zijn naam geschreven (34,73). Koelizjnikov pakte toen zilver (34,77).

Dai Dai Ntab reed zaterdag de vijfde tijd (34,98). De Nederlandse kampioen kende opnieuw problemen bij de start. Nadat hij bij de eerste poging was teruggeschoten, ging het bij de tweede keer wel goed in zijn rit tegen ploeggenoot Michel Mulder. Mede daardoor kon Ntab, evenals Verbij voor de eerste keer dit seizoen, ook onder de 35 seconden duiken.

Een dag eerder hield Ntab zich na een eerste valse start bij de tweede poging iets te veel in. Dat leidde vrijdag tot een teleurstellende tijd van 35,32 (vijftiende). Bij de wereldbekerkwalificatie twee weken geleden in Thialf overkwam hem dat ook al. Ntab, die in potentie een van de beste sprinters van Nederland is, miste de Winterspelen in februari in Zuid-Korea, nadat hij in Heerenveen was gediskwalificeerd wegens twee valse starts.

Michel Mulder (dertiende in 35,23), Jan Smeekens (vijftiende in 35,29) en Hein Otterspeer (negentiende in 35,48) vervulden zaterdag een bijrol. Smeekens was vrijdag met de zevende tijd (35,08) nog de beste Nederlander.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.