Ontheemde raad tijdelijk bij Rijnland

De vergaderzaal aan de Plesmanlaan.

De vergaderzaal aan de Plesmanlaan.© Foto hoogheemraadschap van rijnland

Loman Leefmans
Leiden

De Leidse gemeenteraad verlaat eind 2019 de historische raadszaal in het stadhuis aan de Breestraat en gaat voor zeker anderhalf jaar vergaderen in het complex van het hoogheemraadschap van Rijnland aan de Plesmanlaan. Voor commissiebijeenkomsten is een andere tijdelijke plek uitgezocht; gebouw Level achter Leiden Centraal.

De verhuizingen zijn nodig vanwege de grote interne verbouwing die het stadhuis in 2020 en 2021 ondergaat. De publieksbalies op de begane grond maken plaats voor een ontvangst- en congresruimte, en een binnentuin. Ook op de verdiepingen worden de nodige muurtjes weggeslagen waardoor grotere kamers ontstaan. De monumentale raadszaal en burgerzaal blijven intact, maar omdat het gehele gebouw een grondige opknapbeurt ondergaat, kunnen daar ongeveer anderhalf jaar geen vergaderingen worden gehouden.

De gemeente moest dus op zoek naar tijdelijke vergaderruimtes. Meest voor de hand lag het hoogheemraadschap en dat is het ook geworden, zo maakte het stadsbestuur bekend. In het complex aan de Plesmanlaan is namelijk al een vertrek dat veel weg heeft van een raadszaal en waar doorgaans de gekozen leden van het hoogheemraadschap bijeenkomen. Microfoons, spreekgestoelte, een grote conferentietafel en ruimte voor publiek zijn daar al aanwezig.

De Stadsgehoorzaal, de Lakenhal en het academiegebouw waren de overige uitwijkkandidaten, maar uiteindelijk is voor de zaal van Rijnland gekozen.

Voorafgaand aan de verbouwing van het stadhuis wordt gebouw Level bij het station gereed gemaakt voor de opvang van ambtenaren. Level wordt sowieso de voornaamste nevenvesting van de Leidse ambtenarij omdat de kantoren in het Stadsbouwhuis en het voormalige belastingkantoor aan de Stationsplein worden afgestoten. Mede daarom worden commissievergaderingen vanaf eind 2019 in Level gehouden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.